Доступність посилання

ТОП новини

Олімпіада: тиждень без нагород


Після вдалогго спринту Віта Семеренко була не надто успішною в наступних гонках
Після вдалогго спринту Віта Семеренко була не надто успішною в наступних гонках
Перший повний тиждень Олімпіади в Сочі минув без нагород для українських спортсменів. Здобута ще на старті біатлонних змагань «бронза» Віти Семеренко так і залишається єдиною. Реальні шанси на медалі залишаються під час двох жіночих змагань – сьогоднішнього мас-старту і п’ятничної естафети.

Один день відпочинку відділяв тріумфальний для українського біатлону спринт від обнадійливої гонки переслідування. Цього разу в центрі уваги була Валя Семеренко, яка, за словами Віти, розкритикувала сестру через те, що на останньому колі в спринті бронзова призерка Олімпіади не змогла обійти росіянку Вілухіну.

На саму Валю згодом чекав відчутний психологічний удар. Перші чотири кола гонки переслідування вона провела майже геніально. Майже – через один промах під час першої стрільби. Та в такій швидкій і контактній гонці, як переслідування, додаткові 150 метрів на стартовому відтинку ще не так відчутні – критичними найчастіше стають помилки на вирішальній стрільбі.

Останню «стійку» Валя провела без ускладнень і вирушила на дистанцію з більш як півхвилинним відставанням від недосяжної білоруски Дарії Домрачевої, але мала 14 сек переваги над третьою на той момент норвежкою Турою Берґер.

Те, що Тура здатна випередити українку, читалося, але того, що Валя буде знесилена аж так, що вона пропустить і словенку Тею Ґреґорін, і чешку Ґабріелу Соукалову, не чекав жодний песиміст. Та сталося саме так, і замість «срібла» або «бронзи» Валі довелося задовольнитися п’ятим місцем.

Домрачева недосяжна

Ще один шанс на медаль українки втратили в індивідуальній гонці. На перемогу претендувати було нереально – знову не залишила шансів суперницям білоруска Дарія Домрачева. Вона закрила 19 мішеней з 20, але цілком могла б дозволити собі і ще один промах, і все одно стати дворазовою олімпійською чемпіонкою.

А от за друге і третє місця «зачепитися» було цілком реально. Усі чотири українки мали реальні шанси втрутитися у розподіл нагород, але весь квартет схибив на стрільбі у вирішальний момент.

По одному промаху в підсумку записали до свого пасиву Юлія Джима і Олена Підгрушна. Саме ці невлучні постріли не дали можливості поборотися за третє місце зі ще однією білорускою – стовідсотково влучною Надією Скардіно. Джима і Підгрушна в підсумку фінішували на сьомій і восьмій позиціях.

Валя Семеренко з двома промахами стала 19-ю, а її сестра Віта до останньої стрільби претендувала на призове місце. Але одразу три хиби на четвертому вогневому рубежі відправили Віту в кінець третього десятка спортсменок.

Єдиний позитив індивідуальної гонки – Олена Підгрушна за рахунок високого результату змогла приєднатися до інших трьох подруг по команді, які вже мали право виступити в елітарній гонці з масовим стартом. Сьогодні серед 30 найкращих біатлоністок планети четверо представлятимуть Україну.

Бубка привітав наступника своєї слави

Дещо в затінку зимової Олімпіади опинилася подія, яка за інших обставин була б на перших шпальтах. 15 лютого в Донецьку на традиційному турнірі «Зірки жердини» впав рекорд легендарного українського стрибуна з жердиною Сергія Бубки, який тримався понад 21 рік.

Француз Рено Лавілленьє подолав планку на висоті 6 метрів 16 сантиметрів, на сантиметр перевершивши встановлене 1993 року досягнення Сергія Бубки для змагань в залах.

З тріумфом олімпійського чемпіона привітав сам Бубка, що було доволі символічно.

Водночас світовий рекорд на відкритих стадіонах (6 метрів 14 сантиметрів), як і раніше, належить легендарному українському спортсмену.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG