Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримала «переддефолтний» кредитний рейтинг – економіст Назар Холод


©Shutterstock
©Shutterstock
Пониження кредитного рейтингу України провідними рейтинговими агентствами свідчить, що вона знаходиться у переддефолтному стані. Таку думку в інтерв'ю «Голосу Америки» висловив економіст Назар Холод.

«Минулий рейтинг, який отримала Україна означав, що ситуація у країні мала певний ступінь ризику, але ще зберігався певний запас міцності. Теперішній кредитний рейтинг означає, що цього запасу міцності немає. Це вже останній щабель перед тим, як оголошувати дефолт», – відзначив економіст.

«Це ще не означає, що дефолт автоматично буде. Але це є сигнал для урядів інших країн, а також компаній, які працюють з українським урядом та компаніями, що країна перебуває на межі», – пояснив Назар Холод.
«Пониження рейтингу країни веде до автоматичного пониження рейтингів усіх національних компаній. Вони не можуть мати рейтинг, вищий за рейтинг країни. Це означає, що дорожчими стають кредити для національних компаній та страхування від ризиків; що зміниться ставлення іноземнимх партнерів».
Економіст зазначив, що рейтингові компанії прямо вказують, що перегляд рейтингу України у сторону зниження пов'язаний із політичною нестабільністю.

«Однак сказати, що Євромайдан привів до відставки уряду, а відтак до пониження рейтингу було би помилкою, адже те, що одна подія слідувала за іншою, ще не значить, що остання подія була спричинена тою, яка була перед нею», – заявив експерт.

Раніше Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило рейтинг платоспроможності України за зобов'язаннями в іноземній валюті на одну сходинку з «B» до «CCC». Цей рівень також називають «сміттєвим».

Рейтингові агенції Standart & Poor's та Moody's також скептично оцінюють Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG