Доступність посилання

ТОП новини

Росія: США «намагаються нав’язати Україні західний вектор»


Сполучені Штати Америки, прикриваючись закликами не заважати вільному виборові народу України, насправді намагаються нав’язати західний вектор її розвитку як єдино правильний, заявило сьогодні Міністерство закордонних справ Росії.

США «диктують» владі суверенної України, як і що їм робити, заявив речник МЗС Олександр Лукашевич із приводу недавньої заяви Державного департаменту США, в якій, на думку речника, «щедро роздаються інструкції щодо подальших дій українського уряду». До таких «інструкцій» російський посадовець залічив, за його словами, «вимоги» припинити слідчі дії проти учасників недавніх «заворушень» і негайно почати формування багатопартійного технічного уряду. Він назвав це «ляльководінням» із боку США.

Наприкінці минулого тижня речниця Держдепартаменту США Марі Гарф виступила з заявою, в якій уряд України закликали припинити розслідування, арешти, затримання і судові переслідування демонстрантів і активістів громадянського суспільства, пов’язані з протестами Євромайдану. Вашингтон також висловив думку, що наступним кроком мало б стати формування багатопартійного технічного уряду зі справжнім розподілом владних повноважень і відповідальності. Ніяких «інструкцій» і «вимог» у заяві немає.

На Заході багато разів звертали увагу, що в той час, як США чи Європейський союз закликають владу й опозицію в Україні до діалогу і співпраці в пошуках виходу з кризи, Росія вдається до конкретних політичних чи економічних важелів тиску на Україну, змушуючи її владу йти на бажані Москві кроки.
XS
SM
MD
LG