Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єром оберуть Рибака, а спікером – Порошенка? (Огляд преси)


Київ – Прем'єріада -2014 може стати римейком спікеріади-2012, попереджає газета «Сегодня». Журналістам видання стало відомо, що головою уряду може стати нинішній спікер парламенту Володимир Рибак. Адже кандидатури трьох віце- прем'єрів – Сергія Арбузова, Юрія Бойка та Олександра Вілкула представляють якусь одну з груп впливу у владі і погано сприймаються іншими групами. А Рибак влаштовує всіх. У свої 67 років він ніколи не буде конкурентом президенту, він рівновіддалений від груп впливу в Партії регіонів і при цьому, на думку газетярів, не викликає відторгнення ні у опозиції, ні у Майдану. Зрештою, самостійні геополітичні ігри він точно вести не буде, а значить, влаштовує Кремль. Чи стане цей варіант реальністю, українці дізнаються в четвер, адже сьогодні голосування за кандидатуру прем'єра малоймовірно. У разі, якщо спікер стає прем'єром, у крісло голови Верховної Ради мають шанси сісти Володимир Литвин або Петро Порошенко. Як і у випадку з прем'єром, питання спікера теж хочуть вирішити вже в четвер, інформує «Сегодня». Заголовок публікації – «Прем'єром може стати спікер».

Поки в Україні не сформують новий уряд, ні про який транш кредитних коштів Віктор Янукович не може й мріяти, наголошує газета «День». Новий прем’єр, на думку газетярів, повинен сконсолідувати представників різних політико-фінансових груп у Партії регіонів і відкинути всі розмови про розкол у фракції. Про ймовірність швидкого повернення до Конституції 2004 року опозиціонери говорять вже менше, бо заручитися підтримкою депутатів від регіоналів їм так і не вдалося. Тактика влади зрозуміла, зауважує видання. Там досі думають, що Майдан сам собою «розсмокчеться» і для цього затягують час. Опозиція ж фактично самоусунулася від активної гри і сподівається винятково на підтримку міжнародних посередників та результати кулуарних домовленостей із владою, переконує «День».

Утім, дехто з експертів газети «Україна молода» не виключає пакетного повернення до Конституції 2004 року та ухвалення нового складу уряду, який представить Янукович. Якщо такий компроміс є в принципі можливим (що малоймовірно), опозиція зможе зарахувати собі одну перемогу. Але про «уряд народної довіри» їй доведеться забути. Принаймні зараз. Про це йдеться в матеріалі «Відступ на благо».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG