Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині хочуть вкласти півтора мільйона гривень у петриківський розпис


Цього року на підтримку петриківського розпису на Дніпропетровщині планують витратити півтора мільйона гривень бюджетних коштів, мовиться в оприлюдненій сьогодні презентації «Плани і проекти голови Дніпропетровської обласної ради».

За оприлюдненими даними, на поліпшення матеріальної бази для розвитку петриківського розпису за рік мають витратити 1,2 мільйонів гривень з обласного бюджету та 376 тисяч гривень із бюджету Петриківського району.

У планах – ремонт музею корифея розпису Федора Панка, переобладнання районного будинку культури в Петриківці, поліпшення матеріальної бази шкіл, де вчать розпису тощо. Також анонсований міжнародний проект «Петриківський розпис і народні промисли Азербайджану» та участь художників петриківського розпису в ярмарку в Польщі.

Також, за даними з обласної ради, нещодавно на сесії обласної ради була ухвалена «Програма збереження і розвитку об’єктів культурної та природної спадщини», що передбачає виділення 10 мільйонів гривень на створення та роботу Центру петриківського розпису у Дніпропетровську.

2013 року в ЮНЕСКО присвоїли петриківському розписові статус нематеріальної культурної спадщини. Петриківка стала першим представником від України, який отримав такий статус.

Між тим майстри тоді зазначали, що підвищення статусу розпису пов’язане з певними труднощами: якщо туристи з-за кордону одразу ж кинуться їхати до Петриківки на екскурсії, вони будуть розчаровані – належної інфраструктури селище не має.
XS
SM
MD
LG