Доступність посилання

ТОП новини

Росія може окупувати Крим і Схід України (світова преса)


Західні аналітики не виключають, що після закінчення зимової Олімпіади в Сочі Росія активніше втрутиться в українську кризу і навіть може окупувати Крим та Схід України. Один із європейських очільників навіть сказав журналістам на умовах анонімності, що Захід – насамперед, США – не збираються втручатися у разі окупації Росією частини України. Аналітики також вважають, що ні ЄС, ні США не мають чітко визначеної стратегії щодо України, тоді, як Путін у всьому випереджає Захід і добре знає, чого він в Україні домагається. Преса також висвітлює протистояння довкола Верховної Ради та всередині парламенту, де більшість – Парія регіонів та комуністи – не бажають ставити на голосування питання про повернення до Конституції 2004 року. Впливові видання також наголошують, що відновлення Кремлем фінансування влади Януковича у понеділок означає очікування Москвою призначення в Києві прийнятного для неї прем’єр-міністра України.

Агентство Reuters оприлюднило аналіз ставлення Заходу і Росії до подій в Україні. Тут доходять висновку, що ні ЄС, ні США не мають чітко визначеної стратегії в українській кризі та сподіваються лише на мирний перехід до нового проєвропейського уряду в Києві, котрому можна було б довірити фінансову допомогу Заходу. Тоді, як Росія діє в Україні набагато активніше та, як не виключають експерти, може вдатися навіть до окупації Криму і Східної України. Один із очільників ЄС навіть сказав журналістам на умовах анонімності, що «США не збираються втручатися», у разі таких агресивних дій Росії в Україні. Аналітики попереджають тут також, що США і ЄС можуть бути заскочені зненацька подальшим розвитком подій в Україні, бо вже тепер видно, що бажання Путіна поглинути цю державу більші, аніж ті потуги, котрі здійснюють у цьому напрямку США та ЄС.

Польська Rzeczpospolita інформує про протистояння у вівторок довкола Верховної Ради, де зібралися антиурядові протестувальники з Євромайдану та прихильники Партії регіонів. Газета з Варшави також відзначила, що вже зранку цього вівторка провладна більшість у парламенті відмовилася від розгляду питання про повернення на вимогу опозиції та Євромайдану до Конституції 2004 року. Регіонали і комуністи просто залишали залу засідань, а також пійшли за межі парламенту. Газета також зауважила, що правляча більшість у Раді очікує на висунення президентом Януковичем нового кандидата на посаду прем’єр-міністра українського уряду, тоді, коли опозиція заявила про свою готовність створити свій реформаторський уряд, котрому може бути надана фінансова підтримка Заходу.

Впливова The Wall Street Journal повідомляє, що Росія відновлює цього тижня фінансову підтримку влади президента Януковича шляхом придбання українських євробондів на суму у 2 мільярди доларів. Москва оголосила про це у понеділок якраз під час переговорів канцлера Німеччини Анґели Меркель у Берліні з лідерами української опозиції Віталієм Кличком та Арсенієм Яценюком. Таким чином, як вважає британський експерт Тімоті Еш, результатом цієї оборудки Кремля стане призначення президентом Януковичем проросійського прем’єр-міністра, що може до межі загострити ситуацію в Україні. Газета також сумнівається в здатності української опозиції сформувати коаліційний проєвропейський уряд та зауважує, що «подібний уряд буде важко створити після запропонованої кремлівської готівки».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG