Доступність посилання

ТОП новини

У Львові штурмують міліцію і внутрішні війська


Львів’яни захопили будівлю обласної держадміністрації, погромили приміщення обласного управління міліції і взяли його штурмом, заблокувавши зусібіч, а також підпалили контрольно-пропускний пункт частини внутрішніх військ і увірвались на її територію.

Спершу десятки молодих людей у масках, із кийками у руках прийшли до обласної адміністрації. Вони зайшли у приміщення і захопили приймальну голови ОДА. На цей час керівництва адміністрації у приміщенні не було, як і зникли таблички з їхніми іменами зі стін. Лише автомобіль голови ОДА Олега Сала стоїть на території академії Сухопутних військ.

Від трьох до п’яти тисяч людей прийшли і до приміщення Головного управління МВС у Львівській області. Вони розгромили двері, кидали у вікна бруківку. Перед будівлею розпалили вогонь, а довкола самої будівлі виросли барикади. Активісти зайшли лише у частину приміщення. Проїзд цими вулицями заблокований. Всередині управління перебували правоохоронці і керівники обласної та міської міліції. Але до молодих активістів, серед яких були особи із «Правого сектора і «Автономного опору» силу не застосовували, ніхто жодного опору не чинив.

На вулиці біля управління міліції не було жодного правоохоронця. Люди скандували: «Банду геть», «Ніяких переговорів – досить».

– Ми не могли сидіти вдома, коли у Києві «Беркут» вбиває людей».

– Ми не належимо до жодної організації.

– Ми всі громадяни України, які хочуть жити у нормальній країні. Кримінальну справу вже порушено проти всієї України.

– Людьми почали керувати інстинкти, – говорили львів’яни.

Коли до протестувальників вийшов начальник обласного управління міліції Олександр Рудяк, то на його адресу полетіла ненормативна лексика. Активісти закликали правоохоронців здати свою амуніцію і покинути приміщення. Головний міліціонер області покинув будівлю. Правоохоронці покинули приміщення, із них протестувальники знімали куртки і кидали їх у вогонь.

Біля військової частини тисячі людей

Тим часом біля частини внутрішніх військ зібралось близько десяти тисяч людей, які обурені подіями у Києві. Львів’яни запалили барикади перед брамою. Як пояснили протестувальники, звідти намагався виїхати БТР. Вогонь перекинувся на контрольно-пропускний пункт. Вікна у частині не світяться, але більшість із них всередині забарикадовані. У шибки час від часу летить каміння і бруківка, активісти вибили палаючі ворота і ввірвались на територію військової частини. Бійці внутрішній військ, за розповідями пікетувальників, кидають світлошумові гранати.

Розлючені люди вимагають від солдатів і офіцерів внутрішніх військ переходити на бік народу. Однак із частини лише час від часу виходять військові з вогнегасниками. Адже вогонь може перекинутись на саме приміщення.

Ситуація у Львові неконтрольована. На вулицях міста не видно правоохоронців. Зателефонувавши до мера Львова Андрія Садового, почула, що він проводить нараду, але з ким саме його помічник не уточнив.

Львів’яни штурмували і приміщення обласної прокуратури. Активісти зайшли у будівлю, викидають папки на вулицю, одяг, оргтехніку. Але всі події у місті відбуваються стихійно і важко спрогнозувати наступні кроки. Виїзди зі Львова не заблоковані.

Жодна політична партія чи громадська організація ще не взяла на себе відповідальність за погроми і захоплені будівлі. Виглядає на те, що протестувальникам і активістам у Львові дали повну свободу дій.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG