Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Німеччини: санкції щодо України точно будуть


Франк-Вальтер Штайнмаєр (с) під час зустрічі з Арсенієм Яценюком (л) і Віталієм Кличком (п) у Берліні, 17 лютого 2014 року
Франк-Вальтер Штайнмаєр (с) під час зустрічі з Арсенієм Яценюком (л) і Віталієм Кличком (п) у Берліні, 17 лютого 2014 року
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у вже третій протягом вівторка заяві щодо становища в Україні змінив пізно ввечері свої формулювання – з заяви про можливість санкцій проти винних у насильстві на заяву про неминучість цих санкцій.

«Наголошую: відповідальні за рішення, які цими годинами призвели до нового кровопролиття, повинні знати, що стриманість, із якою Європа ставилася до запровадження персональних санкцій, буде, без сумніву, переглянута», – цитує нову заяву міністра сайт МЗС Німеччини.

Дещо раніше цього ж дня, виступаючи зі схожою заявою, Штайнмаєр заявляв лише, що Європа повинна переглянути дотеперішнє небажання запроваджувати персональні санкції щодо винних у насильстві в Україні.

У новій заяві міністр знову наголосив, що засуджує всі форми насильства, але додав: хоча протягом дня одне насильство спричиняло інше, саме українські сили спецпризначення мають забезпечити негайне зняття напруженості і те, щоб насильство не розросталося далі. Використання сили в Україні не може стати виходом із нинішнього становища, додав міністр.



Це була вже третя його заява щодо України за вівторок. У попередній він попереджав тільки про можливість санкцій, а ще раніше, після телефонної розмови з колегою з України Леонідом Кожарою, Франк-Вальтер Штайнмаєр лише застерігав від повернення до насильства й закликав до політичного виходу з кризи.

У вівторок мирна спершу хода до Верховної Ради наразилася на відсіч силовиків, які перейшли в наступ і протягом дня врешті вибили демонстрантів із більшої частини центру Києва. Нині силовий розгін демонстрантів, який влада називає «антитерористичною операцією», триває вже на майдані Незалежності в Києві, сутички з участю «тітушків» відбуваються і в інших місцях столиці. За повідомленнями, загинули кількадесят людей. У кількох регіонах демонстранти знову захоплюють будівлі органів влади і силових структур.

У низці країн ЄС виступили з різкою критикою цього насильства в Києві. При цьому пролунали кілька попереджень про санкції Євросоюзу проти осіб, винних у цьому насильстві. Із повідомленням про можливість санкцій проти винних у насильстві виступив у вівторок і посол США в Україні.
XS
SM
MD
LG