Доступність посилання

ТОП новини

Путін задоволений наляканим Януковичем (світова преса)


«Битва почалася, Кремль не хоче відмовлятися від Києва», «Путін задоволений» наляканим Януковичем, який «втопив Євромайдан» «у крові». З такими твердженнями вийшла у середу у світ більшість газет на Заході. «Все. Настав час покласти цьому край» – переповідають видання в Європі позицію Німеччини та Єврокомісії. Оглядачі попереджають: «це не втручання Заходу, як каже Путін, а деградація того, що розпочалося у листопаді як мирний проєвропейський рух, похмурий наглядний приклад того, що може статися, коли Захід не втручається». Захід далі погрожує режиму Януковича санкціями, наголошують провідні видання.

Австрійська Der Standard інформує, що під час масованих атак силових структур президента Януковича проти мирних протесті у ніч із вівторка на середу в Києві загинуло щонайменше 25 осіб. Тоді, коли влада Віктора Януковича звинувачує українську опозицію і Євромайдан у «спробі державного перевороту» та виправдовує брутальне застосування сили проти мирних протестів, у Європі і США думають над застосуванням санкцій щодо винних у кровопролиттях у Києві.

Впливова The Wall Street Journal попереджає про нічні події в Україні, що «це не втручання Заходу, як каже Путін, а деградація того, що розпочалося у листопаді як мирний проєвропейський рух, похмурий наглядний приклад того, що може статися, коли Захід не втручається». Якщо ЄС і США не нададуть більш масштабної допомоги, українські прозахідні демократи ніколи не досягнуть своєї мети і, можливо, загинуть, наголошує видання. Минулої ночі «людина Путіна в Києві знову довела, що заради порятунку своєї шкури готова вдатися до брутального насилля, а США і ЄС лише розпливчато пригрозили санкціями», резюмує газета.

Американська The Washington Post вважає, що Путін задоволений перебігом подій в Україні: «він настирливо веде гру за принципом «переможець отримає все» з метою підкорити Україну російському пануванню на шкоду його відносинам з Європою та США». Газета також радить, що у разі не виведення президентом Януковичем своїх силовиків із фронту подій у Києві цього разу, Захід мусить приготуватися до санкцій, котрими вже давно погрожує».

Брюссельське видання EUObserver наголошує, що ЄС вже близький до введення санкцій проти режиму Януковича та цитує пропозиції чільних європейських дипломатів, котрі вважають що є потенційна загроза конфіскації активів, зокрема, Андрія Клюєва, керівника адміністрації президента Януковича; колишнього прем’єр-міністра Азарова; сина Януковича, Олександра, котрі мають компанії та нерухомість в Австрії, Нідерландах та Великій Британії. На рішучість європейських лідерів може вплинути й те, як пише видання, що у вівторок, коли Янукович відмовився відповідати на телефонні дзвінки від канцлера Німеччини Анґели Меркель та глави Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, відносини між лідерами ЄС та владою у Києві значно погіршилися.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG