Доступність посилання

ТОП новини

Ірландська біржа скасовує реєстрацію євробондів України, які мала купити Росія


Ірландська фондова біржа оголосила сьогодні, що скасовує здійснену два дні тому реєстрацію єврооблігацій України на суму майже у 2 мільярди доларів США. Як мовиться в повідомленні, реєстрація була здійснена 17 лютого помилково.

Ці євробонди, з прибутковістю 5 відсотків річно і дворічним терміном погашення, зареєструють тоді, коли вони будуть випущені, заявила біржа.

Ця біржа реєструє єврооблігації України, які викуповує Росія, таким чином фактично надаючи Україні кредит. Зокрема, наприкінці грудня вона зареєструвала попередній такий випуск, на суму у 3 мільярди доларів, який тоді ж викупила Росія.

Якраз 17 лютого, в день згаданої першої «помилкової» реєстрації другого випуску, міністр фінансів Росії Антон Сілуанов заявляв, що Росія вже цього тижня викупить в України другий транш її єврооблігацій.

Викуп українських єврооблігацій став формою комерційного кредиту на загальну суму у 15 мільярдів доларів, що його Москва погодилася надати Києву за українсько-російськими домовленостями, досягненими в середині грудня. Уряд України пустив кошти першого траншу на соціальні виплати і заявив тоді, що сподівається отримати подальші кошти на початку цього року. Але після відставки уряду Миколи Азарова Росія заявила наприкінці минулого місяця, що зачекає з подальшим викупом українських єврооблігацій. Зокрема, Москва непокоїлася, що новий уряд у Києві може «змінити пріоритети».
XS
SM
MD
LG