Доступність посилання

ТОП новини

Янукович все ж спілкувався уночі з Путіним


Речник російського президента Дмитро Пєсков підтвердив факт бесіди Віктора Януковича і Володимира Путіна у ніч на 19-е лютого, не розкриваючи деталі діалогу керівників двох держав. Раніше у деяких ЗМІ з’явилося повідомлення, що нібито Янукович не зміг дотелефонуватися до Путіна. Тим часом, представник МЗС Росії і Пєсков у середу зробили заяви щодо України, які суперечать одна одній. Крім того, на тлі подій у столиці України залишається незрозумілою доля чергового траншу російського кредиту в розмірі двох мільярдів доларів.

«Кремль уважно стежить за подіями в Україні, і ми обов’язково оголосимо про своє ставлення до них, але це буде пізніше. Головний принцип полягає в тому, щоб не втручатися в події в Києві», – заявив у середу прес–секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков. Він також підтвердив факт нічної телефонної розмови Путіна і Януковича.

Заява Пєскова виглядає досить м’якою, порівняно з тою, що зробив представник російського зовнішньополітичного відомства Олександр Лукашевич.

«Викликає обурення відсутність реакції на дії радикалів з боку лідерів опозиції, які, прикриваючись демагогічними гаслами про прихильність демократії і європейським цінностям, потурають коричневій революції. Ми не бачимо і виразної реакції європейських політиків і структур, які відмовляються визнати, що вся відповідальність за дії радикальних сил в Україні лежить на опозиції. Російська сторона вимагає, щоб лідери площі зупинили кровопролиття в своїй країні і негайно відновили діалог із законною владою без погроз і всяких ультиматумів», – зазначив Лукашевич.

Гра в суперечності

Керівник Центру українських досліджень Інституту Європи РАН Віктор Мироненко каже, що не бачить суперечностей у заяві російських політиків щодо України.

«Що стосується того, що сказав Пєсков, є така пряма позиція, яка, мабуть, запропонована МЗС, а є така позиція, злегка завуальована, вона як би для менш твердих людей, вона така, що, значить, не треба втручатися у внутрішні справи України, мовляв, нехай вони там самі розберуться, – зазначає Мироненко. – Зрозуміло – не треба втручатися, значить розв’язати руки владі, використовувати будь-які засоби для того, щоб придушити там протест і опір. Тому різночитань тут ніяких немає».

Події в Україні відволікли не тільки росіян, а й увесь світ від головної
спортивної події – Олімпіади в Сочі. Відлуння Майдану докотилося й туди. МОК, посилаючись на правила олімпійського руху, не дозволив українським лижницям вийти на старт змагань із траурними пов’язками в пам’ять загиблих співвітчизників. Пославшись на травму однієї зі спортсменок, українська команда не вийшла на старт змагань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG