Доступність посилання

ТОП новини

У Львові у невідомих осіб 1189 одиниць зброї і 23 тисячі набоїв?


Учасник протесту зі зброєю в руках в будівлі обласного управління МВС у Львові, 18 лютого 2014 року
Учасник протесту зі зброєю в руках в будівлі обласного управління МВС у Львові, 18 лютого 2014 року
Львів – Ситуацію у Львові представники силових структур і обласної ради прирівнюють до надзвичайної. У місті діє група провокаторів, яка підбурює неповнолітніх хлопців до кроків, що дестабілізують ситуацію у регіоні. Як результат – правоохоронці залишились без жодних засобів для виконання своїх обов’язків. А найгірше, що в руках невідомих осіб є 1189 одиниць зброї і 23 тисячі набоїв. Громадський порядок у місті мають забезпечувати міліція і активісти загонів самооборони.

У ніч на 19 лютого у Львові захопили, погромили управління міліції, прокуратуру, СБУ, райвідділи міліції, частину внутрішніх військ, спалили документи. Удень молодики у масках штурмували інші установи силовиків і Франківський суд. З усіх райвідділів забрали зброю, і правоохоронці, по суті, обеззброєні, мають лише певний резерв поза межами Львівщини, розповів начальник Головного управління МВС у Львівській області Олександр Рудяк.

«Абсолютно все знищено, є папір, авторучка і дехто має посвідчення. На ніч плануються акції, не знаю, чи зі зброєю будуть, чи ні. До ста чоловік тут є людей, чи то провокатори, чи тітушки, це просто підбурювачі», – каже очільник міліції.
Львів після нічного погрому
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00

Чужаки дестабілізують ситуацію у Львові

У Львів прибули провокатори з інших регіонів, кажуть керівники Львівської облради і силовики. Вони з’являються у масових місцях, підбурювали і підбурюють переважно неповнолітніх хлопців на погроми приміщень, нищення техніки і комп’ютерів. До групи долучаються протестувальники, які просто обурені ситуацією у країні. Коли люди кидаються підпалювати і громити якусь будівлю, то старші провокатори і координатори відходять у бік і далі підбурюють людей. Тобто неповнолітніх хлопчаків використовують, як інструмент у спецоперації.

«Вони неконтрольовані, їздять на машинах, їм по 12 років. Вони нічого не розуміють, купують маски в аптеках. Зараз у соцмережах збираються і пишуть, що проти них використовують зброю, яку вони позабирали у райвідділах», – розповів активіст самооборони Максим.
Протестувальники в приміщенні прокуратури в Львові, 19 лютого 2014 року
Протестувальники в приміщенні прокуратури в Львові, 19 лютого 2014 року


Міліція стає на бік людей

Виконком Львівської облради, який взяв на себе відповідальність, підписав із керівниками обласних управлінь міліції, прокуратури і СБУ спільну заяву, що забезпечать порядок громадян у місті, а правоохоронці переходять на бік народу.

У Львові міліціонери та учасники самооборони вестимуть спільне патрулювання. Однак, хто ці провокатори, чию спецоперацію виконують не лише у Львові, але й Івано-Франківську і Тернополі – невідомо, каже заступник голови облради Василь Пісний.

Усі будівлі правоохоронці, прокуратура і СБУ здали без жодного опору, що здивувало львів’ян. Таку поведінку силовиків Олександр Рудяк пояснив тим, що міліція у Львові не воює з народом і він не міг віддати наказ стріляти.

За оцінками експертів, у Західній України проводять спецоперацію, щоб дестабілізувати ситуацію, влаштувати мародерство, відволікти увагу від подій у Києві і щоби якомога менше людей їхали на Майдан, а залишались для наведення порядку в регіоні.

Щодо зброї, яку за даними міліції вкрадено з райвідділів, то камери ЗМІ зафіксували, як молоді люди виносять щити, натомість ніхто не зняв, що виносили зброю. А з огляду на кількість людей, які брали участь у штурмах райвідділів, що відбувалися послідовно, то на одну людину мало б припадати 4-5 одиниць зброї, яку потрібно було винести, не кажучи про ящики набоїв. Тому силовики, за припущенням експертів, можуть використовувати зникнення зброї, як привід до боротьби з тероризмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG