Доступність посилання

ТОП новини

Медики на Майдані: рятують, опиняються в реанімації


Активіст Євромайдану отримує медичну допомогу в приміщенні Михайлівського собору, Київ, 19 лютого 2014 року
Активіст Євромайдану отримує медичну допомогу в приміщенні Михайлівського собору, Київ, 19 лютого 2014 року
Київ ­– 30 загиблих, півтори тисячі поранених – такими є попередні наслідки протистояння між силовиками і протестувальниками у Києві, яке загострилося 19 лютого і триває досі. Таку статистику навела в інтерв’ю Радіо Свобода керівник Центру координації реабілітації поранених на Майданах України Ольга Богомолець. За її даними, серед жертв конфлікту є жінки, літні люди і самі медики. Число загиблих правоохоронців сягнуло десяти, інформують у прес-службі МВС. А поранень під час сутичок зазнали 383 силовики. Напруження у Києві не згасає й кількість жертв може зрости.

Силове протистояння на Майдані у Києві тривало протягом усієї ночі на 19 лютого. Воно розпочалося по тому, як напередодні ввечері співробітники спецпідрозділу міліції «Беркут» і внутрішніх військ стали просуватися вперед із захоплених удень позицій на вулицях Інститутська і Хрещатик.

Серед тисяч протестувальників і силовиків були й десятки лікарів, які намагалися надавати допомогу потерпілим. Це доводилося робити майже в бойових умовах, у диму від шин, які горіли, під час атак спецпризначенців, під вибухи світло-шумових гранат… Одним із таких медиків був і киянин Ярослав. Але зрештою він сам став жертвою протистояння – йому відірвало руку. Зараз Ярослав перебуває в реанімації однієї з київських клінік, розповідає волонтер Ольга Айвазовська, яка була серед тих, хто допомагав пораненому лікарю, котрий зазнав відразу кількох пошкоджень.

«Не лише відірвана рука, серйозна пошкоджена опіками й друга рука. Є також серйозне пошкодження грудини, черевної порожнини. Частково пошкоджене обличчя. І 19 лютого у нього – день народження. Шкода, що це трапилося в такій скрутній ситуації. Все, що він встиг повідомити, поки ми везли його до лікарні – назватися, дати контакти своєї мами, в якої зараз працюють волонтери і максимально їй допомагають», – поінформувала Ольга Айвазовська.
У лікарнях перебуває 241 учасник масових акцій – КМДА
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

«Величезна кількість волонтерів, буквально щохвилини прибувають люди, ліки»

Медики встигали евакуйовувати людей, поранених і вбитих під час протистояння у центрі столиці України. Значна частина їх перебуває в Михайлівському соборі, де розгорнули польовий шпиталь. Розгорнуті хірургічні бригади, які надають першу допомогу. Медики потребували в розпал протистояння знеболювальних засобів, засобів швидкої допомоги, шовного матеріалу. За даними на вечір 19 лютого лікарі повністю забезпечені необхідними медикаментами. Про це повідомила Радіо Свобода керівник Центру координації реабілітації поранених на Майданах України Ольга Богомолець.

Є багато донорів, котрі здають кров для потерпілих. Люди моментально відгукуються на будь-які прохання медиків
Ольга Богомолець
«Медиків у нас вистачає. Величезна кількість волонтерів, буквально щохвилини прибувають люди, ліки. Є багато донорів, котрі здають кров для потерпілих. Люди моментально відгукуються на будь-які прохання медиків», – зазначила Ольга Богомолець.

Серед півтори тисячі поранених протестувальників 300 перебувають зараз у київських лікарнях. Із них 50 – у критичному стані. Міліція намагається іноді вивозити поранених активістів із київських лікарень, щоб доправити їх до слідчих ізоляторів, де правоохоронці хочуть утримувати людей як підозрюваних у масових заворушеннях. Про це теж розповіла Ольга Богомолець. І тих поранених опозиціонерів, госпіталізація яких не є обов’язковою, намагаються убезпечити.

«Їх лікують або у польових шпиталях, розгорнутих у Києві та за Києвом. Або їх перевозять в інші міста України, там, де вони можуть бути в безпеці. Або вони перебувають у деяких волонтерів вдома, де їм надають необхідний медичний догляд», – зауважила Ольга Богомолець.

«Кульові поранення легенів, серця, повне знищення ока, тяжкі опіки…»

Серед пошкоджень, яких зазнали жертви сутичок у Києві – кульові поранення легенів, кульові поранення серця, повне знищення ока, тяжкі опіки та інші пошкодження. Особливо дошкульними для протестувальників були світло-шумові гранати, які кидали силовики. Мешканцю Київщини Анатолію, котрий теж брав участь у протиборстві на Майдані, така граната поранила обидві ноги. Через це він також опинився в одній із київських клінік.

«Навіть будучи в стані шоку після поранення, я відбіг і з розірваними ногами біг ще 5 чи 6 метрів. Тоді я побачив лікарів із цього місця. Далі пересувався босоніж, бо взуття залишилося на Майдані», – згадував Анатолій.
Постраждалий очевидець розповідає про бойові дії на Майдані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Натомість в українському Міністерстві внутрішніх справ заявляють про сотні поранених правоохоронців внаслідок дій, як їх називають, «екстремістів». Про відповідальність саме радикалів в опозиції заявив і виконувач обов’язків прем’єр-міністра України Сергій Арбузов.

«Суспільство обурене. Воно чекало на цивілізоване вирішення наболілих питань у стінах парламенту, а не на вулицях із застосуванням сили», – сказав Сергій Арбузов.

Тим часом кількість жертв протистояння між силовиками і протестувальниками у Києві продовжує зростати. До Михайлівського собору медики принесли обгоріле тіло активіста опозиції. Як передає кореспондент Радіо Свобода, воно було у Будинку профспілок. Тіло обгоріло так, що навіть не можна визначити стать людини.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG