Доступність посилання

ТОП новини

Польща хоче санкцій для Януковича і готова допомагати пораненим


Поранені люди внаслідок сутичок з міліцією, 18 лютого 2014 року
Поранені люди внаслідок сутичок з міліцією, 18 лютого 2014 року
Варшава – Настала пора рішучих дій щодо офіційного Києва, який відповідає за кровопролиття на вулицях українських міст. Час звернень і закликів минув. У цьому переконані всі політичні сили, представлені в польському парламенті. Лідери усіх фракцій підтримали польського прем’єра Дональда Туска, який звернувся до ЄС із закликом запровадити щодо української влади персональні санкції. Польські політики пропонують план дій, щоб нормалізувати ситуацію в Україні.

У польському Сеймі у середу панувала нечувана згода. Усі парламентські фракції підтримали позицію уряду, який закликав країни ЄС впровадити персональні санкції щодо представників української влади.

Польський прем’єр Дональд Туск назвав ситуацію в Україні безпрецедентною. За його словами, безпрецедентним є також тиск, який на Україну чинить Росія. За словами Туска, за жертви в Києві й за насилля відповідає українська влада, а не опозиція. Польський прем’єр сказав, яким чином Євросоюз мусить відреагувати на криваві події в Україні.

Йдеться про санкції, дуже болючі для влади та не відчутні для звичайних людей
Дональд Туск
«Йдеться про санкції, дуже болючі для влади та не відчутні для звичайних людей і нейтральні, в сфері економіки, бо ж не йдеться про кривду для України чи її партнерів. Це стосується передусім візових питань, можливості в’їзду, банківських рахунків численної групи представників влади або тих, які з владою співпрацюють», – сказав Туск.

Ідею польського прем’єра підтримав його головний конкурент – голова найбільшої опозиційної партії Ярослав Качинський. Він зустрів виступ Туска в парламенті оплесками. Чогось такого, як наголошують ЗМІ, у польському політичному житті раніше не траплялося.

Лідер польських опозиціонерів зазначив: «Не можна не погодитися з прем’єром, коли він говорить про необхідність єдності навколо української справи. Така єдність сьогодні потрібна, тим більше, що уряд переглянув свої погляди. Тепер йдеться про санкції, які необхідні не лише з моральних причин».

Унікальна ситуація в польському політичному житті

Януш Палікот, лідер партії «Твій рух», закликав уряд створити з представників усіх політсил раду, яка займатиметься кризою в Україні.

«Я вважаю, що це настільки особливий момент, як з огляду на поточні події в Україні – вчора і сьогодні – так і з огляду на стратегічну ситуацію. Дотеперішні дії не принесли очікуваного ефекту. Прем’єр мусить створити при уряді щось на кшталт центру кризового управління», – заявив Януш Палікот.

Лідер «Твого руху» також твердить, що внаслідок подій в Україні у польському політичному житті склалася унікальна ситуація. Всі політсили країни, каже він, вперше об’єдналися навколо важливої для польської держави справи.

Палікот запропонував провести у Варшаві світовий або європейський саміт, присвячений українській кризі.

Цілісність України гарантована її без’ядерним статусом – Дорн

Людвік Дорн із партії «Солідарна Польща» заявив у Сеймі, що в зв’язку з українською кризою стратегічні та життєві інтереси Польщі на схід від її кордонів опинилися під загрозою. «Які це інтереси?» – запитав у польських політиків Дорн. Він перелічує: «Передусім це територіальна цілісність України, яку Україні гарантували тоді, коли вона позбувалася ядерної зброї. Нині ця територіальна цілісність опинилася під загрозою, зокрема внаслідок внутрішнього конфлікту, який може перерости в громадянську війну. Але також внаслідок формування оточенням президента Росії програми регіоналізації України». За словами Людвіка Дорна, ця російська програма здійснюється в Україні проросійським силами, які він називає п’ятою колоною.

Прем’єр Дональд Туск запевнив польських політиків, що його уряд готовий надавати українцям гуманітарну та медичну допомогу, а також приймати на території Польщі біженців. Після свого виступу в Сеймі Туск відповів на запитання журналістів про ймовірність впливу на президента Януковича шляхом вмовлянь і телефонних розмов.

«Не переоцінюймо контактів з президентом Януковичем, мені прикро про це говорити, але його ймовірність дорівнює нулю, якщо йдеться про дотримання зобов’язань та серйозне ставлення до цих справ», – сказав прем’єр-міністр Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG