Доступність посилання

ТОП новини

Єдиний шанс Януковича – оголосити дострокові вибори – Нємцов


Борис Нємцов, російський опозиціонер
Борис Нємцов, російський опозиціонер
Криза в Україні, останні криваві події на Євромайдані в Києві, що, на думку багатьох спостерігачів, поклали початок новому етапу протистояння між Євромайданом і владою президента Януковича, привертають увагу всього світу. Всі ставлять запитання: що далі? Нові жертви, повстання, громадянська війна чи ж якийсь мирний вихід із ситуації? Більшість аналітиків вважає, що у подіях у Києві й поведінці оточення Віктора Януковича велика роль (якщо не вирішальна) належить Кремлю. Тому Радіо Свобода запитало у співголови партії «РПР-Парнас», російського опозиціонера Бориса Нємцова, що він думає про останні події в Києві.

Відповідальність за ці криваві події несе особисто Янукович
Борис Нємцов
– По-перше, це – трагедія українського народу, і те, що за ніч загинуло щонайменше 25 людей – багато цивільних, міліціонерів, навіть журналіст загинув – це жах. Я вважаю, що відповідальність за ці криваві події несе особисто Янукович, який взагалі не бажає слухати свій народ, який абсолютно на справляється зі своїми обов’язками президента, який всім вже остогиднув. І я не бачу жодного іншого шляху, окрім як негайне оголошення виборів президента і негайна конституційна реформа, з поверненням до Конституції 2004 року.

Я думаю, якщо Янукович цього не зробить, то він повторить шлях диктаторів, яких було вже чимало у світі. Він просто зобов’язаний це зробити. Ось так чіплятися за владу ціною життя своїх співгромадян, як він це робить, не може ніхто. Він вже зараз весь заляпаний кров’ю і на ньому вже нині вся відповідальність за те, що сталося. Спроби утримати владу за допомогою насильства і вбивств для нього і для України нічим добрим закінчитися не можуть.

– Пане Нємцов, а яка сила може цю реформу в Україні провести? Бо експерти кажуть, що українська опозиція поки безсила.

Зараз головне, щоб Янукович дав вказівку своїм регіональним депутатам проголосувати за дострокові вибори
Борис Нємцов
– Зараз головне, щоб Янукович дав вказівку своїм регіональним депутатам проголосувати за дострокові вибори. Янукович може це зробити одним дзвінком, однією вказівкою. Реформу, звичайно, провести складно, але дати вказівку, що в країні проводяться нові вибори та заради уникнення кровопролиття – це єдиний вихід. І я думаю, що дати таку вказівку він просто зобов’язаний.

– Але президент Янукович минулої ночі виступив із заявою, у який пригрозив опозиції в’язницею, арештами, якщо вони не накажуть Євромайдану припинити протистояння?

– Слухайте, він може давати як завгодно вказівки. Очевидно, що він вже не є президентом, гарантом безпеки і гарантом Конституції. Очевидно, що він абсолютно не контролює ситуацію в країні. І винен він у цьому сам, особисто. А також його маніакальне чіпляння за владу.

Я вважаю, що життя людей не варте його влади, жодна крапля крові українського народу не варта його влади. Тому, якщо він має хоч якусь часточку совісті (хоча стосовно Януковича важко про це вести мову), і якщо він хоч трішки цінує долю України, то він просто зобов’язаний зараз заради України це зробити. Не думати про свою шкуру, а оголосити дострокові вибори.

– Кремль заявив, що він не має стосунку до цих кривавих подій в Україні, але надходить інформація, нібито участь в обговореннях, які веде влада, беруть участь російські експерти з анти тероризму. Є й інші повідомлення про нібито пряме втручання Росії у ці події. Що Ви думаєте про це?

Кремль уважно стежить за ситуацією, і я абсолютно не здивуюсь, якщо виявиться, що там були якісь російські експерти
Борис Нємцов
– Знаєте, я свічку не тримав, але Кремль уважно стежить за ситуацією, і я абсолютно не здивуюсь, якщо виявиться, що там були якісь російські експерти.

– Бо є навіть такі прогнози експертів, що Росія може прямо втрутитися в події в Україні…

– Я думаю, що цього не буде. Бо якщо так станеться, то це буде кінець всьому, включно з самим Путіним. Я думаю, що безпосередньо – як і нині поширюються чутки в Києві про нібито висаджений вже в Україні російський десант – цього не буде, як не було цього й під час Помаранчевої революції.

– Багато хто каже, що саме санкції Заходу могли б подіяти на оточення Януковича у цій ситуації. Як Ви вважаєте?

– Можливо. Але справа навіть не в санкціях, а у тому, що доля Януковича , як кривавого диктатора, абсолютно передбачувана і вона дуже очевидна. Янукович має, не очікуючи ні санкцій, ні суду в Гаазі, ні трибуналу, зараз сам все зважити, оцінити свої можливості і просто зрозуміти, що український народ його ненавидить і не приймає, та оголосити вибори. І все. Це – єдине, що його врятує та Україну.

– Пане Нємцов, кажуть, що нібито Путін погано спить у зв’язку з подіями в Україні, бо, мабуть, боїться повторення таких сценаріїв у себе вдома. Невже це правда?

– Я не його домашній лікар, тому не знаю, як він спить. Але те, що він дуже сильно здригається через те, що в Україні відбувається, і те, що він патологічно боїться можливості Євромайдану в Росії – це правда. А те, чи він добре спить, я цього не знаю. Я ж не застеляю йому ліжко, щоб це знати достеменно.

– Який Ваш прогноз щодо розвитку подій в Україні?

– Мій прогноз повністю залежить від рівня адекватності Януковича. Якщо він зберіг хоча б елементи порядності й адекватності, то має зрозуміти, що він ситуацію не контролює і де-факто вже не є президентом, і у нього єдиний шанс – негайно оголосити вибори президента.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG