Доступність посилання

ТОП новини

Протести проти Януковича охопили всю Україну (світова преса)


Західні аналітики єдині у своїх висновках щодо ситуації в Україні: є тільки один вихід із кризи – дострокові вибори. Президента Януковича вже не врятують навіть російські кредити, вважають західні аналітики. Тема ескалації протистояння, актуальних українських подій охопила перші сторінки чи не всіх світових засобів масової інформації.

Президент Віктор Янукович сам загнав себе до глухого кута, тепер йому вже не допоможуть ні силові заходи, ні російські кредити, пише американська The New York Times. У цій ситуації не витягнуть із кризи навіть активні виступи українців проти наскрізь пронизаної корупцією системи, які охопили всю країну. Єдиний вихід – дострокові вибори.

Так само британська The Guardian в публікації «Криза, яка торкається нас усіх» називає кризу в Україні «найсерйознішою в світі, яку відчуватимемо ще багато років», її наслідки відчує і Росія, і Європа. Щоб зупинити протистояння, яке приносить непоправні людські втрати, потрібно якнайшвидше владі підписати договір з опозицією. У договорі, наголошує британське видання, мають бути такі пункти як «обмеження президентських повноважень і проведення дострокових виборів».

Ще один британський щоденник The Times вважає, що «точку неповернення в Україні пройдено». У Брюсселі сьогодні відбувається зустріч міністрів закордонних справ країн-членів Європейського союзу. Саме ЄС зараз повинен бути одностайним у запровадженні санкцій проти українських можновладців. «Іноземні активи Януковича, всієї його сім’ї і близьких до нього осіб мають бути заморожені. Заборона на в’їзд до країн Європейського союзу і, звичайно, до США зроблять президента вигнанцем і пригадають владній Партії регіонів, що можна втратити, даючи поліції наказ застосувати силу», пише видання. На думку британських оглядачів, переговори з українським президентом результатів не дадуть, зрештою, «як можна довіряти людині, яка, виголосивши політичну амністію, дає дозвіл стріляти бойовими патронами по політичних опонентах», – робить висновок британське видання

І у Франції українська політична криза в центрі уваги ЗМІ. Зокрема, паризька Le Monde у статті «Янукович більше не легітимний представник України» вважає, що саме на президентові лежить уся відповідальність за кровопролиття і втрати людських життів», це він «уже привів країну до соціально-економічної катастрофи, а зараз тягне її до гуманітарного краху із загибеллю багатьох людей». На думку видання, до зростання напруги і жорстких дій президента дійшло з кількох причин: перша – це бездіяльні «слухняні депутати, які живуть за рахунок корумпованого режиму», друга – це активніші дії лідерів опозиції, які провели низку переговорів з лідерами західних держав, і третя причина – це політика Москви. Європейський союз повинен бути активнішим у діалозі з Україною, «Європа, всі європейці мають діяти», а «Європейський парламент повинен мати постійне представництво у Києві», пише французьке видання.

Протести проти чинної влади, вимога провести позачергові президентські вибори ширяться Україною. Це вже не тільки Київ, Західна і центральна Україна, повідомляє, чеське видання EuroZprávy.cz, але і, наприклад, Суми, де демонстранти намагаються оволодіти головними адміністративними центрами міста. Але передусім потрібно зупинити кровопролиття, пише чеське видання.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG