Доступність посилання

ТОП новини

Президент США знову зустрічається з далай-ламою, Китай протестує


Зустріч далай-лами і Барака Обами в Білому домі, архівне фото 2010 року
Зустріч далай-лами і Барака Обами в Білому домі, архівне фото 2010 року
Президент США Барак Обама приватно зустрівся у Вашингтоні у п’ятницю з далай-ламою, духовним лідером тибетців у вигнанні, попри застереження Китаю.

Зустріч відбулася за зачиненими дверима і, як наголосив Білий дім, не в Овальному кабінеті, де президент США приймає офіційних іноземних гостей, а в іншому приміщенні.

За словами речника Білого дому, Обама зустрівся з далай-ламою саме як із відомим духовним і релігійним діячем, лауреатом Нобелівської премії миру. США визнають Тибет як частину Китаю, але закликають владу Китаю поновити діалог із далай-ламою чи його представниками, щоб зменшити напруженість у тибетських за населенням регіонах Китаю, заявив речник.

Напередодні зустрічі Китай застерігав, що вона може «завдати тяжкої шкоди» двостороннім відносинам, а після неї повірника у справах США в Пекіні викликали до Міністерства закордонних справ Китаю, щоб висловити «обурення» цим, а посол Китаю у США скасував заплановану поїздку, щоб особисто подати протест до Держдепартаменту.

Це була вже третя зустріч Барака Обами і далай-лами.

Далай-лама, який кілька років тому відмовився від ролі політичного лідера тибетців у вигнанні і залишився лише духовним лідером тибетців, уже давно заявляє, що змирився з владою Китаю над Тибетом і лише мирним шляхом домагається для тибетців у Китаї певних прав. Китай же щоразу твердить, що далай-лама є сепаратистом, і різко протестує проти будь-яких його зустрічей із іноземними офіційними особами.
XS
SM
MD
LG