Доступність посилання

ТОП новини

У центрі Дніпропетровська відзначають знесення «головного Леніна»


У центрі Дніпропетровська відзначають знесення «головного Леніна»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00
У центрі Дніпропетровська відзначають знесення пам’ятника Леніну. 11-метровий залізний монумент, повалений цієї ночі активістами «Правого сектора», лежить на центральній площі міста: голова відрізана болгарками, від тулуба люди відколюють шматочки на сувеніри.

Постамент, де перебувала скульптура, наразі розписаний гаслами «Ката геть!», «Слава Україні» тощо, вгорі – майорить синьо-жовтий прапор.

Дехто фотографується на тлі поваленого Леніна. Люди пропонують розпиляти тулуб на металобрухт, а голову разом із тросами, за які її тягнули, виставити на загальний огляд або передати до музею. Час від часу лунає гімн України. Водночас біля підніжжя колишнього монумента люди запалили лампадки в пам’ять про загиблих у столиці.

Висловити підтримку поваленню пам’ятника, а також ініціативі з перейменування центральної площі міста з імені Леніна на Героїв Майдану, прийшли сотні дніпропетровців. Водночас на площі з’явився гурт супротивників повалення монумента під помаранчево-чорними та червоними прапорами.

Між опонентами зав’язалась суперечка. Активісти з обох боків намагаються не допустити бійки, створивши між гуртами «буферну зону». На площі не видно жодного правоохоронця в формі.

Тим часом дніпропетровський політолог, депутат обласної ради від опозиції Владислав Романов сьогодні заявив, що «пам’ятник – це лише символ, а змінювати треба систему влади».

Пам’ятники Леніну повалили в Кіровограді, Полтаві, Білій Церкві, Чернігові, Каневі та інших містах і селах України.
XS
SM
MD
LG