Доступність посилання

ТОП новини

Нємцов: після Майдану влада Путіна посилить репресії


Російський опозиційний політик Борис Нємцов
Російський опозиційний політик Борис Нємцов
Російський опозиційний політик Борис Нємцов задоволений звільненням Тимошенко і вважає, що російська влада не здатна робити якісь висновки з подій в Україні. Про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Те, що сьогодні в Києві за довгі тижні і місяці спокійно і, слава Богу, немає жертв, це дуже хороший знак. А звільнення Юлії Володимирівни – взагалі чудова новина. Я весь час домагався її звільнення і дуже радий, що її відпустили. Вона, звичайно ж, політв’язень, тут все зрозуміло. Думаю, що вона візьме участь у виборах майбутніх і дуже сподіваюся на те, що вони пройдуть спокійно і без якогось насильства.

Що ж до Януковича, то у мене відчуття, що він просто торгується, виторговуючи собі, мабуть, якийсь притулок. Заява, яку він у Харкові зробив, саме про це і говорить. Він сильно ображений на Захід, який йому обіцяв щось і, мабуть, якісь гарантії давав, а потім не виконав. Все це означає тільки одне – це конвульсії і, звичайно, дні його на посту президента пораховані. Я думаю, що Рада в найближчі дні оголосить йому імпічмент і на цьому все закінчиться.

– Але Рада його вже усунула з посади Президента…

– Є, напевно, якісь юридичні процедури, я не знаю, якщо ця процедура дотримана – чудово. Міністр внутрішніх справ Захарченко, на якого він спирався, втік з країни. Спроби якісь сепаратистські створити щось таке незалежне від Києва, від України в цілому – це злочин. І я думаю, навряд чи він на це піде. Він уже й так чимало злочинів скоїв. Загалом, коротко кажучи, камера в Харкові звільнилася!

– Попри дуже високу ціну – людські життя, чи можна говорити про перемогу опозиції в Україні?

– Розумієте, в день жалоби таки говорити про перемогу важко. Все ж таки загинуло дуже багато людей. І я не поділяю тут, до речі, тих, хто обороняв Майдан і міліцію. Тому що всі вони жертви, всі вони молоді хлопці. Тому говорити про якусь перемогу навряд чи зараз можливо. Зараз головне, щоб не було більше кровопролиття і щоб пройшли спокійно вибори.

Я вважаю, що вся відповідальність за ці криваві події останнього тижня лежить на Януковичі. Справа в тому, що коли людина нескінченно бреше, нескінченно обманює свій народ, краде, коли збагачуються його родичі, коли країна перебуває у злиднях і в кризі, коли застосовується сила проти мирних громадян, то все це неминуче веде до повстання, тому відповідальність лежить на ньому і це абсолютно очевидно. У нього була величезна кількість можливостей, ще в листопаді і в грудні, і навіть у січні розгорнути все це в мирне русло і, ви здивуєтеся, залишитися президентом, а не бути вигнаним. Він за це відповідає в повному обсязі.

– Як би ви оцінили реакцію на події останніх днів в Україні російського керівництва?

– А ви помітили, що Путін мовчить? Медведєв ніс якусь ахінею, закликаючи застосувати силу, що виглядало і комічно і ганебно одночасно. Істерика тільки в путінському зомбоящику. Істерика абсолютно мерзотна, підла, брехлива. До неї підключені головні пропагандисти Кремля. Це Дмитро Кісельов, якому Путін дав орден, це Володимир Соловйов, це Жириновський, Залізняк та інші путінські «шістки».

Але сам Путін хитріший, він мовчки себе веде, він розуміє, що Янукович все програв, що ця путінська політика щодо України зазнала повного краху, тому він зараз мовчить і нічого не говорить. Я думаю, що він ціну Януковичу знає, так само, як і український народ, і навряд чи Янукович у Путіна зможе знайти дружній прийом. Навіть якщо його тут приймуть у Москві, сподіватися на якесь лояльне ставлення тут, він навряд чи може.

Я боюся, що російська влада ніяких уроків з подій не витягнула. Зрозуміло, що для того, щоб не допустити Майдану, не можна так красти, не можна так брехати, зарозуміло і підло ставитися до власного народу. Боюся тільки, що путінська влада зовсім по іншому буде себе поводити. Посилюватиме репресії, буде більше витрачати грошей на спецслужби, в Росії буде ще більше політв’язнів. Тобто жодних уроків з трагедії і повстання в Києві путінський режим зробити не може.

По-перше, в силу своєї природи, оскільки вони чіпляються за владу будь-якою ціною, по-друге, тому що там дійсно не дуже багато людей розумних і людей адекватних. Стільки років перебування у владі все ж зробили свою справу. Рівень неадекватності зашкалює.

Ось наприклад, те, що вони послали сьогодні до Харкова делегацію – Пушкова і губернаторів – це ж явна ознака неадеквату. Це все одно, що якісь українські губернатори приїхали б до Чечні і стали б розповідати, як вони будуть створювати північно-кавказький халіфат. Як би до цього поставилися?! Це абсолютна маячня! Ясно, що всі ці дії приречені на повну поразку!

Але хочу сказати, що в Росії є й інші люди. Те, що до посольства України в Москві приходило дуже багато людей, що покладали квіти в пам’ять про загиблих, на мій погляд, вселяє надію, що в Росії багато хороших людей, які з повагою ставляться і до українського народу і до України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG