Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові тривають сутички біля велетенського пам’ятника Леніну


Харківський Євромайдан забарикадувався від захисників пам’ятника Леніну
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Харківський Євромайдан забарикадувався від захисників пам’ятника Леніну

У Харкові біля встановленого на площі Свободи пам’ятника Леніну сталися сутички прихильників і опонентів знесення цього об’єкта. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, характерні молодики спортивної статури розташувалися впритул до пам’ятника. Кордон міліції розділяє тітушок і євромайданівців, найактивнішими серед яких є ультрас – уболівальники харківського футбольного клубу «Металіст».

Між сторонами відбувається перекидання піротехнікою. Євромайданівці розібрали на барикаду підготовлюване владою до свята Масляної містечко. За словами письменника Сергія Жадана, це робиться для захисту від тітушок.

Серед учасників протистояння є травмовані, на місці працюють три машини швидкої допомоги.

У суботу євромайданівці публічно обговорювали, яким чином зносити велетенський пам’ятник Леніну. Харківський Ілліч є найвищим в Україні – його висота разом із постаментом становить 21 метр.

Саме через розміри пам’ятника його знесення є ризикованим. Євромайданівці мали нараду про це з заступником голови облдержадміністрації Василем Хомою, який залишився на роботі після втечі голови – Михайла Добкіна.

Хома повідомив, що стягнути монумент тросами небезпечно, оскільки це може пошкодити прокладені під площею Свободи тунелі метрополітену та інші комунікації. Він дав доручення дістати з архівів технічну докуметацію пам’ятника Леніну і площі Свободи, щоб вирішити, як легше це зробити.

Наступну нараду сторони домовилися провести в неділю об 11:00.

В Україні триває хвиля «ленінопаду». Пам’ятники вождю падають у багатьох містах і містечках Центральної і Східної України.
XS
SM
MD
LG