Доступність посилання

ТОП новини

У Криму вимагають розпуску парламенту автономії і знесення пам’ятника Леніну


Учасники багатолюдного мітингу у неділю в центрі Сімферополя вимагали розпуску і перевиборів кримського парламенту, притягнення до відповідальності за сепаратизм кримських посадовців і демонтажу пам'ятника Леніну на центральному майдані Сімферополя.

Мітинг, скликаний Меджлісом кримськотатарського народу, зібрав, за різними оцінками, від 5 до 15 тисяч осіб, в тому числі, окрім кримських татар з усіх регіонів півострова, – активістів кримського Євромайдану і представників руху футбольних ультрас.
​Масовий захід був присвячений річниці загибелі від рук революційних матросів у 1918 році голови першого Курултаю кримськотатарського народу, муфтія мусульман Криму, Польщі і Литви, автора кримськотатарського національного гімну Номана Челебі-джихана.

Учасники масового заходу тримали прапори Євросоюзу, українські державні і кримськотатарські національні прапори, гасла на підтримку Євромайдану та відновлення прав кримськотатарського народу. Вони періодично скандували «Слава Україні! Героям слава!», «Слава кримськотатарському народу!», «Банду геть!», «Міллєт, ватан, Меджліс! (Народ, батьківщина, Меджліс!)».
Учасники мітингу підтримали зміни в українській владі та ухвалили звернення до Верховної Ради України із вимогою негайно розпустити і провести перевибори кримського парламенту, ухваливши відповідний закон, що гарантував би представництво в ньому кримськотатарського народу.
У резолюції міститься також вимога про ухвалення нової конституції автономії, яка б враховувала право кримськотатарського народу на самовизначення в рамках Української держави.

Активісти кримської організації всеукраїнського об'єднання «Свобода» були готові знести пам’ятник Леніну, встановлений на майдані, однак голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що дає владі 10 днів на те, щоб та сама демонтувала цей пам'ятник і перенесла в «музей минулого».

За словами Чубарова, за 10 днів на мітинг вийде не 10-15, а 50-70 тисяч людей, які вимагатимуть звіту влади, і тоді «наміри більшості щодо пам’ятника будуть виконані».

Сьогодні ж під стінами Верховної Ради Криму пройшов «збір загонів самооборони», організований партією «Російська єдність». У заході взяли участь від однієї до двох тисяч осіб. Між учасниками обох акцій періодично виникали сварки, але до відвертого конфлікту не дійшло.
XS
SM
MD
LG