Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії: бойовики фактично контролюють вулиці міст України


Будівля МЗС Росії
Будівля МЗС Росії
Міністерство закордонних справ Росії виступило сьогодні з черговою заявою, в якій знову намагалося змалювати становище в Україні очима Москви. «Бойовики не роззброєні, відмовляються залишити вулиці міст, які вони фактично контролюють, і звільняти адміністративні будівлі, і продовжують акти насильства», – мовиться в заяві.

Москва також стверджує, ніби «останніми днями у столиці й низці інших міст країни ставалися збройні сутички войовничих молодчиків, бойовиків із ультраправих націоналістичних організацій із підрозділами правоохоронних органів, які стояли на захисті безпеки мирного населення й інтересів держави». При цьому ніяких підтверджень цього не наведено; сутички між демонстрантами і силовиками в Україні припинилися ще наприкінці минулого тижня.

Як заявляє МЗС Росії, таким чином, угода про врегулювання кризи в Україні від 21 лютого не виконується.

Також у Москві «викликають глибоку стурбованість із погляду легітимності дії у Верховній Раді України». І взагалі, твердить МЗС Росії, «взятий курс на те, щоб диктаторськими, а іноді й терористичними методами придушити незгодних у різних регіонах України» – знову ж без ніяких підтверджень.

Як мовиться у заяві, Москві «ясно», що результати конституційної реформи в Україні мають бути винесені на всенародний референдум.

При цьому МЗС Росії вважає, що в позиції деяких західних партнерів «вбачається не турбота про долю України, а односторонній геополітичний розрахунок».

Свою позицію щодо України МЗС Росії не оцінює. Насамкінець воно закликає всіх причетних до кризи в Україні, зокрема, «не допустити подальшої деградації становища, повернути його у правове русло, твердо зупинити екстремістів, які зазіхнули на владу».

Раніше сьогодні прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв уже заявляв, що в Україні «легітимність цілої низки органів влади… викликає великі сумніви».

Натомість ціла низка західних країн чи об’єднань, зокрема, США і ЄС, заявляли, що визнають легітимність нової влади в Україні і рішень парламенту про переформатування влади, ухвалених конституційною більшістю, з участю депутатів Партії регіонів.

Зокрема, Верховна Рада визнала Віктора Януковича таким, що самосусунувся від виконання конституційних повноважень президента, після того, як той, на порушення угоди від 21 лютого, заявив, що не буде підписувати рішень, ухвалених на її виконання.
XS
SM
MD
LG