Доступність посилання

ТОП новини

Що буде з Добкіним і пам’ятником Леніну в Харкові?


Михайло Добкін балотуватиметься в президенти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00
Голова Харківської обласної адміністрації Михайло Добкін заявив, що балотуватиметься на президента. Таку заяву він зробив журналістам у понеділок увечері. А тим часом активісти харківського Євромайдану не збираються полишати барикади під стінами обласної державної адміністрації, допоки очільник Харківської області Михайло Добкін не піде у відставку. А захисники пам’ятника Леніну, що стоїть на площі «Свободи», це навпроти будівлі обладміністрації, зміцнили свої укріплення і готуються дати відсіч, якщо монумент радянському вождю наважаться демонтувати.

За словами голови Харківської обласної державної адміністрації Михайла Добкіна, багато регіонів України сьогодні, зокрема і Харків, занурилися в темряву страху. Люди, як він каже, причаїлися і не хочуть того, що відбувається в державі.

Очільник харківських регіоналів також заявив, що в країні дефіцит політиків, які б були готові відстоювати інтереси Південного Сходу. Добкін каже, що спостерігає тотальний наїзд на права російськомовного населення, його непокоїть ухвалення законів, які, за його словами, ставлять під загрозу тих, хто не сприймає фашизм і нацизм. Все це його і спонукало боротися за президентську посаду, наголосив керівник ОДА.

«Виходячи з того, що сьогодні лунають заклики без суду і слідства розправлятися з багатьма людьми, хто має відмінну від влади, яка прийшла, думку, я ухвалив для себе рішення балотуватися на посаду президента найближчої виборчої кампанії. Це рішення остаточне», – заявив Михайло Добкін.

При цьому він зауважив, що готовий під час передвиборчої кампанії співпрацювати з партіями, інтереси яких збігаються з його поглядами на політичну ситуацію в Україні.

Зранку в понеділок євромайданівці висували вимогу Добкіну, щоб він сам написав заяву про відставку. Для цього вони йому гарантували безпечний прохід до приміщення ОДА.

А для Михайла Добкіна було принципово важливим, щоб євромайданівці повністю розблокували облдержадміністрацію для наведення там порядку. Якби активісти звільнили фойє, то, за словами Добкіна, він увечері написав би заяву про відставку і передав би повноваження відповідальній людині. Але цього не сталося. Добкін каже, що таємно зміг потрапити до свого кабінету і там зміг провести робочу нараду про життєзапеспечення області.

Харківський Євромайдан оприлюднив свої вимоги

Євромайданівці не змогли відстежити, як потрапив до свого кабінету Добкін. Тож Самооборона Євромайдану ув складі «Правого сектору» й груп футбольних ультрас харківського «Металісту» вимагає від чинної влади України відправити Добкіна у відставку.

Заяву озвучив відомий письменник, євромайданівець Сергій Жадан:

1. Найближчим часом відправити у відставку Михайла Добкіна;

2. Заарештувати лідера харківської громадської організації «Оплот» Євгена Жиліна;

3. Відкрити кримінальні справи у зв’язку зі злочинною діяльністю на посаді харківського міського голови Геннадія Кернеса;

4. Скликати позачергову сесію Харківської облради, ініціювати її саморозпуск і призначити позачергові вибори до облради.


Якщо протягом найближчого часу наші вимоги не будуть виконані, то харківська Самооборона буде діяти на власний розсуд. Ми не дозволимо себе давити, ми не дозволимо себе знищувати.

Ленін наразі стоїть

Тим часом навпроти обласної адміністрації перед пам’ятником Леніну триває акція захисників монумента. Тут у них теж зведені барикади, стоять бочки для обігріву. Вдень і в ночі вони захищатимуть монумент більшовицького вождя. Люди збирають підписи проти демонтажу, також закликають перехожих носити георгіївські стрічки на знак підтримки пам’ятника. Вони кажуть, що питання демонтажу можуть вирішувати лише самі харків’яни під час міського референдуму. Тож тут готуються до найгіршого розвитку сценарію.

«Стоятимемо до кінця. Як сказав наш добрий мер, ми готові на все, що у нас дозволяється законодавством України. Він сам так каже, і ми так робитимемо», – зауважив чоловік, відволікаючись від рубання дров. А позиція міського голови Геннадія Кернеса зводиться до того, що долю пам’ятника Леніну вирішуватимуть депутати міської ради, а не євромайданівці. Сесія, на якій дискутуватимуть з приводу пам’ятника Леніну, запланована на 26 лютого.

А тим часом для оргкомітету харківського Євромайдану питання демонтажу монумента наразі не першочергове. Є й такі серед активістів, які вважають передчасним порушення болючого для харків’ян питання про демонтаж найбільшої в Україні скульптури Леніна – разом із постаментом він заввишки 21 метр.

Попри різні заяви і дискусії навколо Леніна, експерти все ж працюють над технічним проектом демонтажу пам’ятника.

(Опудала оленя, зубра та кабана знайшли євромайданівці у кабінеті Добкіна)
Опудала оленя, зубра та кабана знайшли євромайданівці у кабінеті Добкіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG