Доступність посилання

ТОП новини

Захід вирішує, як краще допомогти Україні


Ціла низка західних політиків переймалася в понеділок тим, як надати допомогу Україні у виході з політичної кризи, в першу чергу фінансову.

Зокрема, міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ заявив у понеділок, що фінансове становище України дуже серйозне і, ймовірно, без зовнішньої допомоги його втримати неможливо.

«Економічна криза в Україні була б дуже серйозною загрозою стабільності країни і мала б і інші, ширші шкідливі наслідки», – сказав Гейґ, виступаючи у британському Парламенті.

Британія: потрібна ясність, що допомогу в Україні використають належно

За його словами, він проведе переговори з Міжнародним валютним фондом, який має найкращі можливості надати Україні фінансову підтримку і технічні поради.

І така підтримка може бути надана швидко, коли про неї попросить нова влада України, сказав британський міністр. Але, додав він, для цього потрібні наявність стабільного і легітимного уряду і відданість реформам, необхідним для досягнення економічної стабільності.

«Міжнародна фінансова підтримка не може бути надана без умов і без ясності в тому, що її використають належним чином», – наголосив Гейґ.

За його словами, невдовзі він сам планує відвідати Україну.

Німеччина: ЄС має допомогти Україні домовитися з МВФ на прийнятних умовах

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр говорив про Україну, навіть перебуваючи з візитом в Іспанії. Ця країна вже отримує міжнародну допомогу для виходу з фінансової кризи, виконуючи задля цього важкі умови.

За його словами, Європа має почати готувати свою власну частину допомоги Україні.

Як сказав німецький міністр, це можливо двома способами. Із одного боку, ЄС може обміркувати, яку допомогу може надати Україні зі своїх власних фондів; із іншого, ЄС може допомогти в тому, щоб домовитися з МВФ про те, щоб його умови надання Україні кредиту були для неї досяжними.

«Гадаю, цей другий спосіб – це найкраще, що Європа може вже зараз зробити для України», – сказав Штайнмаєр.

Вишеградська група: світ просто зобов’язаний допомогти Україні

Про становище в Україні говорили в понеділок і міністри закордонних справ країн «Вишеградської четвірки» (Чехії, Словаччини, Угорщини і Польші), а також Греції, яка сама пережила переддефолтний стан і виходить із нього завдяки міжнародній допомозі, що обставлена суворими умовами.

На їхній зустрічі в угорському Будапешті голова МЗС Угорщини Янош Мартоні, зокрема, сказав, що він переконаний: Україні потрібні значні кошти, і то негайно. Він висловив сподівання, що з новим урядом України, який має бути створений найближчими днями, про це можна буде домовитися легко і швидко.

«Вважаю, що міжнародна спільнота просто зобов’язана допомогти Україні», – заявив Мартоні.

Іще один спосіб запропонував міністр закордонних справ Греції Евангелос Венізелос: організувати міжнародну конференцію про економічні й фінансові труднощі України, щоб уникнути її нерегульованого дефолту. За його словами, у випадку України такий нерегульований дефолт міг би призвести до розвалу країни.

«Абсолютно, життєво важливо захистити не тільки національну і регіональну єдність України, а й саму її державність», – наголосив Венізелос.

А міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорський, зі свого боку, нагадав, що Україна має давню історію укладати з МВФ угоди, які вона потім не виконувала. Саме так сталося й із останньою, за якою МВФ надав перший транш, а умови для другого так і не були виконані. Тож, на його думку, для надання Україні макроекономічної допомоги є величезні моливості – як тільки Україна укладе угоду з МВФ.

Сікорський висловив упевненість, що Міжнародний валютний фонд «творчо підійде до нової ситуації, щоб допомогти Україні на шляху до фінансової стабільності». Але, наголосив міністр, він особисто не вірить у надання країнам грошей просто так – «я вірю у винагородження зусиль», сказав він.

Польща: завдяки допомозі Україна має змінюватися

Так само й прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск теж заявив у понеділок, що Захід має допомогти Україні, але ця допомога має бути обумовлена реформами.

За його словами, щедрість Заходу має залежати від виконання Україною очевидних умов – «завдяки цим коштам Україна має змінюватися», сказав Туск. Інакше ж, на його думку, «чергові сто мільйонів опиняться в кишенях купки олігархів, а Україна залишиться в такій же нужді, як і нині».

Як сказав польський прем’єр, виступаючи у Варшаві, в Києві мають як слід підготуватися, щоб прийняти західну допомогу – реформувати економіку і державні фінанси. «Інакше може виявитися, що ми межуємо з банкрутом, а це найгірший із можливих сценаріїв», – сказав Туск.

США готові допомогти Україні окремо від МВФ

І Сполучені Штати Америки разом із партнерами в усьому світі готові надати Україні підтримку у здійсненні реформ, необхідних для повернення до економічної стабільності, заявив у понеділок речник Білого дому Джей Карні.

За його словами, ця підтримка доповнила б програму допомоги Міжнародного валютного фонду.

Вона допомогла б Україні легше здійснити реформи і дала б їй можливість робити більші видатки на охорону здоров’я і на освіту, щоб розвинути людський капітал України і зміцнити її систему соціального забезпечення, заявив речник.

Він також додав, що Росія і США однаково зацікавлені у відновленні в Україні стабільності, деескалації насильства і підтримці створенню технічного уряду з широкою підтримкою по всій Україні.

«Звичайно, не в інтересах Росії, щоб на вулиці (в Україні) вийшли десятки тисяч людей, які б були глибоко невдоволені урядом, що його вони так підтримували. Нестабільність і насильство в Україні вочевидь не є і не мали б бути в інтересах Росії», – додав Карні.

Він також іще раз наголосив на позиції США, що парламент України законно обрав нового спікера. «Ми підтримуємо повернення становища під контроль у розумінні правопорядку і належної роботи всіх інституцій», – заявив речник.

Він також звернув увагу, що США вважають: Віктор Янукович уже «не керує активно» країною як президент. У цьому виступі речник не став уточнювати, кого Сполучені Штати визнають легітимним лідером України.

Але ще в неділю державний секретар США Джон Керрі заявляв міністрові закордонних справ Росії Сергієві Лаврову: Вашингтон твердо підтримує дії парламенту України, який призначив тимчасового виконувача обов’язків президента і прем’єр-міністра.

Ідеться про новообраного спікера Олександра Турчинова, якого Верховна Рада в неділю затвердила тимчасовим виконувачем обов’язків голови держави. Він же наразі призначений тимчасовим координатором роботи Кабінету міністрів на час до формування коаліційного уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG