Доступність посилання

ТОП новини

Рада просить Міжнародний кримінальний суд покарати Януковича


Віктор Янукович
Віктор Янукович
Український парламент звертається в Міжнародний кримінальний суд із закликом встановити і притягти до відповідальності найвищих посадових осіб України, зокрема Віктора Януковича, за злочини проти людяності під час мирних акцій протесту громадян із 30 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року.

За заяву про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду у справі про вчинення злочинів проти людяності найвищими посадовими особами держави, які призвели до особливо тяжких наслідків і масових убивств українських громадян, проголосували 324 народні депутати.

У заяві парламенту йдеться про те, що упродовж трьох місяців в Україні правоохоронні органи за наказом вищих посадових осіб держави неправомірно застосовували заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і зброю до учасників мирних акцій у Києві й інших містах України.

Усі ці дії, наголошується в заяві, призвели до вбивства понад 100 громадян України й інших держав, поранення і каліцтва понад 2000 людей, понад півтисячі з яких перебувають у тяжкому стані.

У заяві йдеться, зокрема, про те, що проти мирних громадян застосовували катування, водомети при температурі повітря нижче від 10 градусів за Цельсієм.

Також у заяві зазначається, що парламент, згідно із Римським статутом, визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

У зв’язку з цим парламент просить Міжнародний кримінальний суд «встановити винних у скоєнні злочинів проти людяності, передбачених статтею 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, та притягти до кримінальної відповідальності Януковича Віктора Федоровича, президента України, та інших посадових осіб, які видавали і виконували явно злочинні накази, яких визначить прокурор Міжнародного кримінального суду».

Народні депутати також просять Гаазький суд притягнути до кримінальної відповідальності екс-генпрокурора України Віктора Пшонку і екс-главу МВС Віталія Захарченка.
XS
SM
MD
LG