Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк стане прем’єром у четвер?


Голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк
Голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк
Київ – Формування cкладу Кабінету міністрів депутати відклали до четверга. Вони обіцяють, що Майдан отримає представництво в уряді. Тим часом регіонали обіцяють підтримати своїми голосами склад нового Кабміну і не заперечують проти кандидатури Яценюка на посаду прем’єр-міністра.

Лідер партії УДАР Віталій Кличко заявляє, що має намір балотуватися на президента України, входити у склад Кабміну він не планує. За його словами, критеріями для формування Кабміну будуть професіоналізм і моральні якості. Він спростовує припущення, що УДАР має певну квоту під час формування уряду.

«Кандидатури є, погоджуються. У найближчий час, я впевнений, ви дізнаєтесь про ці кандидатури», – наголошує Кличко.

У свою чергу голова фракції «Свобода» Олег Тягнибок також запевняє, що ні він сам, ні депутат з його фракції Ірина Фаріон не мають наміру входити до складу нового Кабінету міністрів. Він уточнює, що поки «Свобода» не вирішила, в якому форматі хоче взяти участь у формуванні уряду.

Є багато кандидатів, які не займали такого рівня посад – Кошулинський

Тим часом голова Верховної Ради Олександр Турчинов встановив кінцевий термін формування нового уряду. Він говорить, що рішення має бути ухвалене не пізніше, ніж у четвер.

Цей день називає і голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Він також повідомляє, що вже розпочався збір підписів під угодою про формування парламентської коаліції. За словами Яценюка, основою для її створення повинна стати програма дій уряду.

Така програма має передувати ухваленню складу уряду і на думку заступника голови Верховної Ради Руслана Кошулинського. Він також запевняє, що Майдан отримає представництво в уряді.

«Кабінет міністрів має узгодити напрямок своєї діяльності для того, щоб людина передбачала, чи їй підходить цей напрямок розвитку держави. Чи не підходить. Є націоналісти, є соціал-демократи, є ліберали. Велика кількість кандидатів є, які ніколи не посідали такого рівня посад. Для них це є достатньо складне питання: чи вони зможуть, чи вони готові посісти ці посади. Вони для себе також мають гандикап (фору – ред.) часу для вирішення цього питання – люди, які брали найактивнішу участь у діяльності Майдану», – каже Кошулинський.

Ми домовилися з Яценюком – Єфремов

Зі свого боку регіонали допоможуть новій коаліції обрати новий уряд, заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. За його словами, фракція Партії регіонів не братиме участі у формуванні Кабінету міністрів, оскільки перебуває в опозиції, однак допоможе новій більшості голосами.

«Що швидше буде створений уряд, то краще для нашої держави. Більше того, наша політична сила схиляється у своїй більшості, що ми маємо допомогти сформувати уряд. Не участю своєю, а щоб у них було менше проблем щодо затвердження уряду. У четвер зранку, ми домовилися з Яценюком, якого нібито рекомендують на прем’єр-міністра, що зранку зустрінемося з ним, фракція обговорить і ми приймемо рішення щодо цієї кандидатури», – розповідає Єфремов.

Пропозицію Арсенію Яценюку очолити уряд, а Віталію Кличку – стати віце-прем’єром з гуманітарних питань наприкінці січня минулого року робив президент Віктор Янукович.

Членами уряду народної довіри не можуть бути учасники списку сотні найбагатших людей України і керівники органів виконавчої влади або працівники адміністрації президента, що обіймали ці посади від початку 2010 року, такі критерії відбору сформулювало Коло народної довіри. Як пояснює представник секретаріату Кола народної довіри Валерій Пекар, в ньому представлені ключові організації Майдану.

За словами представника Автомайдану Сергія Пояркова, крім нього у Коло народної довіри також входять Ольга Богомолець від медиків Майдану, Дмитро Ярош від «Правового сектору», владика Стефан від духовної ради Майдану, Олег Михнюк від воїнів-афганців, Володимир В’ятрович від «Громадського сектора», Руслана Лижичко та Святослав Вакарчук.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG