Доступність посилання

ТОП новини

У Криму очікують сутичок


Сімферополь – У середу в Сімферополі кримські депутати збираються на позачергову сесію місцевого парламенту. У планах — відправити у відставку прем'єра автономії Могильова, який напередодні визнав нову українську владу і обговорити питання статусу Криму. На останньому наполягають проросійські радикали, які напередодні заблокували приміщення парламенту, вивісили на його фронтоні російський прапор і пообіцяли продовжити блокування ще більшою кількістю людей. Сьогодні ж до Верховної Ради Криму збираються прийти і кримські татари й інші кримчани, які виступають проти сепаратизму. Експерти не виключають сутичок.

Акцію влаштували під стінами кримського парламенту під гаслом «Збереження територіальної цілісності України і недопущення ухвалення Верховною Радою АРК рішень, спрямованих на дестабілізацію ситуації в автономії». Про це повідомив представник Меджлісу Заїр Смедляєв у Фейсбуці. Офіційна сторінка Меджлісу тим часом зазнала DOSS-атак і працює з перебоями.

З посиланням на Рефата Чубарова, Смедляєв повідомив, що голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов ухвалив рішення про про скликання позачергової сесії місцевого парламенту «під тиском внутрішніх і зовнішніх сил, які виношували ідеї відриву Криму від України». Чубаров вважає, що Верховна Рада Криму може ухвалити «непоправні рішення», які «підірвуть мир і злагоду на півострові». Лідер Меджлісу ще раз звернувся до керівництва парламенту АРК з пропозицією скасувати позачергову сесію й «уникнути таким чином рішеньй, які можуть суттєво загострити громадсько-політичну ситуацію в Криму», – повідомив Заїр Смедляєв.

Президія кримського парламенту ухвалила вчора рішення про скликання в середу позачергового засідання Верховної Ради АРК. До порядку денного внесені два питання: «Про суспільно-політичну ситуацію в Україні та АРК» і «Про звіт Ради міністрів АРК». Останнє питання передбачає спробу звільнення кримського прем'єра Анатолія Могильова, який напередодні визнав нову українську владу.

Радикали йдуть на загострення?

Сьогодні ж о 12 годині на мітинг біля стін місцевого парламенту збираються прихильники радикальних проросійських організацій. Учора вони тривалий час блокували Верховну Раду АРК, вивісили на її фронтоні російський прапор і намагалися збити звідти Тризуб. Джерела Радіо Свобода повідомляють про можливий штурм приміщення Постійного представництва президента України в Криму.

Напруги додає й те, що на 14 годину біля стін місцевого парламенту запланований мітинг прихильників партії «Російська єдність», які наполягають на відновленні дії Конституції Криму в редакції 1992 року. Цей документ визначав Республіку Крим як самостійну державу в конфедерації з Україною.

Одразу низка кримських політиків і громадських діячів, у тому числі колишній голова Верховної Ради Криму, екс-лідер кримських комуністів Леонід Грач, засудили сепаратистів і попередили про можливі зіткнення. Водночас керівник Таврійського інституту регіонального розвитку Андрій Клименко повідомив, що має інформацію про можливий замах на мітингу на лідера Меджлісу Рефата Чубарова.

Клименко з посиланням на достовірні джерела повідомив про прибуття кораблями Чорноморського флоту великої кількості російських військовослужбовців. Офіційних підтверджень цього немає, але російських військових окрім Севастополя вже бачили у Феодосії та Ялті.
(Відео користувача YouTube)

Стало відомо, що в середу до Криму прибув начальник Генерального штабу Збройних сил України Юрій Ільїн. Усі українські військові переведені на казарменний стан. Повідомляється також про прибуття високопоставлених представників Генпрокуратури, СБУ та МВС України.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG