Доступність посилання

ТОП новини

У «Межигір’ї» знайшли нові документи, а в «Нафтогазі» втратили


Київ – На території резиденції «Межигір’я» знайшли нову велику кількість документів, яка проливають світло на фінансування цієї та іншої резиденцій Віктора Януковича. Щойно знайдені документи стосуються звітності останніх років. Між тим, про викрадення документів заявила державна компанія «Нафтогаз».

Попервах на дні Київського водосховища була знайдена незначна частина документів, які переважно стосувалися минулих років. Проте 26 лютого на території Межигір’я віднайшли значно більший обсяг паперів.

«Нещодавно ми знайшли решту документів – це той масив інформації, якого бракувало, коли ми аналізували документи знайдені на дні Київському моря. Вони також стосуються фінансової діяльності довкола «Межигір’я» та інших об’єктів для облаштування життя та дозвілля президента та його близького оточення», – каже журналіст-розслідувач, стипендіат премії ім. Гавела Наталія Седлецька, яка з групою інших журналістів працює зі знайденими у межигір’ї документами.

У «Межигір’ї» виявлено чорну бухгалтерію – в.о. генпрокурора

Наразі важко встановити, якими були витрати на цю резиденцію. Однак, є підстави припускати, що йдеться навіть не про сотні мільйонів, а про мільярди доларів.

Дещо дивною є позиція генпрокуратури, яка захотіла вилучити знайдені у резиденції документи, що стосуються резиденції у справі про перешкоджання масових зібрань. Однак, як зазначає Наталія Седлецька, наразі проблем із правоохоронцями немає.

«На даний момент ми порозумілися. Вони, побачивши документи, зрозуміли, що їх такий величезний масив, який за один раз не забереш. Тому вони їх вилучатимуть частинами», – каже вона.

В.о. генпрокурора Олег Махніцький в інтерв’ю Радіо Свобода утримався від коментарів з цього приводу, зазначивши лише, що «в «Межигір’ї» виявлено чорну бухгалтерію, яка зараз досліджується і, таким чином, створюється доказова база».

У «Нафтогазі» замітають сліди?

Тим часом, прес-служба «Нафтогазу» повідомила, що невідомі особи вчинили напад на одне з приміщень цієї державної компанії та викрали сейфи з архівними та кадровими документами.

Експерт з енергетичних питань Дмитро Марунич припускає, що ця крадіжка може бути інсинуацією.

«Існує висока імовірність того, що окремі посадові особи компанії таким чином виконують не зовсім зрозумілі доручення з метою замітання слідів. Я 6 років пропрацював у «Нафтогазі». Там є компанія «Нафтогаз-безпека», яка повною мірою забезпечує охорону усіх підрозділів», – зазначає він.

В.о. генпрокурора із цього приводу зазначив, що інформація про напад на один із офісів «Натфогазу» потребує перевірки.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG