Доступність посилання

ТОП новини

Чи загрожує арешт лідеру «Правого сектору» Рівненщини?


Олександр Музичко: «Піду під арешт, якщо скаже громада»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Олександр Музичко: «Піду під арешт, якщо скаже громада»

Рівне – Озброєні бійці «Правого сектору» розпочали чергування в Народному домі, де розташований штаб «Правого сектору» Рівненщини. Упродовж півдня вони блокували підходи до Народного дому. Хлопці заявили, що не дозволять позбавити волі свого побратима і керівника Олександра Музичка.

Цим подіям передувала заява міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який суворо засудив самоправство Олександра Музичка, вчинене напередодні в приміщенні прокуратури Рівненського району. «Це не гіпертрофований прояв пошуку справедливості. Це 100% диверсія проти віри людей у можливий порядок. Така бридка розв’язність і хамське нехтування до людини – більша зрада Майдану, ніж може здаватися», – зазначив міністр.

27 лютого Олександр Музичко прибув до районної прокуратури, працівники якої, як він повідомив, відтягували винесення постанови щодо затриманого міліцією чоловіка за підозрою у вбивстві. Відповідно міліція після трьох діб утримання мала випустити підозрюваного на волю. Мешканці села, де сталося вбивство, були готові до бунту.
Реакція громади
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Самоправство з добрими намірами

Прокурора та його заступника на місці не було. Відтак претензії з боку «Правого сектору» були висунуті до присутнього там прокурора Андрія Таргонія. Зрештою постанову про арешт прокурор ухвалив під тиском Олександра Музичка, який привселюдно шарпав правоохоронця і дав йому ляпаса, супроводжуючи свої дії лайкою.

Відео інциденту потрапило в інтернет. Рівненські журналісти зініціювали заяву до «Правого сектору» з вимогою діяти лише в законний спосіб. Підписанти заяви визнали важливою участь представників «Правого сектору» у проведенні змін у системі місцевої влади. Водночас вони зазначили, що не приймають дій тих представників цієї організації, які погрожують окремим правоохоронцям та намагаються обмежувати права журналістів.

У п’ятницю лідери «Правого сектору» Рівненщини дали прес-конференцію, на якій звинуватили журналістів у «продажності». На захист Олександра Музичка стали ті представники громади, котрі вважають, що здолати корупцію в області можна лише силою. Натомість представники мас-медіа намагалися переконати активістів у тому, що факти будь-якого самоправства з боку «Правого сектору» грають на руку українофобам та російським шовіністам.

«Добру справу не можна робити на шкоду Україні» – священик

На зустріч прибула мати прокурора Андрія Таргонія – Ірина Таргоній. За її словами, син перебуває у лікарні. Вона заявила, що звинувачення прокурора в бездіяльності було безпідставним. Мовляв, матеріали справи до прокуратури не віддала міліція.

Напередодні в ефірі телеканалу «РТБ» начальник міліції Рівненщини Дмитро Лазарєв підтвердив, що в області мають місце факти саботажу роботи окремими працівниками прокуратури. Він пояснив, що інцидент за участю Олександра Музичка внесений до реєстру правопорушень, відбуваються необхідні процесуальні дії. Водночас головний міліціонер визнав, що працівники «Правого сектору» суттєво допомагають міліції в наведенні порядку на вулицях обласного центру та інших міст, і виконують усі вимоги громади. Зокрема, щодо зняття масок і відмови від носіння незареєстрованої зброї. Днями правоохоронці й активісти спільно ліквідували кілька об’єктів грального бізнесу.

Автор звернення до «Правого сектору» Рівненщини – редактор інформаційного порталу «Четверта влада» Володимир Торбіч – 18 лютого змінив журналістське перо на щит захисника Майдану, і лише днями прибув додому, де на нього чекали дружина й четверо синів. Вгамувати пристрасті, котрі вирували під час прес-конференції, зміг лише священик УГКЦ отець Іван, який зазначив, що, «роблячи добру справу, не варто дозволяти, щоб нею маніпулювали на шкоду Україні».

Справою зайнялася Генеральна прокуратура. Тим часом голова обласної ради Михайло Кирилов заявив, що інформація про ймовірний арешт Олександра Музичка станом на 16-у годину п’ятниці не підтверджена.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG