Доступність посилання

ТОП новини

Українська політична драма на міжнародній сцені


Міжнародна спільнота зі стурбованістю стежить за подіями в Україні, особливо на кримському півострові, де на вулицях пересувається бойова техніка і люди зі зброєю. Рада безпеки ООН розпочала засідання щодо України.

Усунений з президентської посади Віктор Янукович має, очевидно, певний захист в Росії, але був змушений визнати, що не зустрічався з президентом Путіним і навіть сказав, що здивований стриманою реакцією Кремля.

Із Москви надходять суперечливі сигнали: Путін уповноважив свій уряд вести переговори про економічні проблеми України, але однозначно не сказав, що визнає нову владу у Києві.

Майже одночасно з прес-конференцією Януковича була оприлюднена заява трьох європейських міністрів закордонних справ: Штайнмаєра, Фабіуса та Сікорського (Німеччина, Франція, Польща), які були посередниками понад тиждень тому у Києві.

Троє посадовців заявили у четвер, що вони «беруть до уваги формування нового уряду в Україні, який був підтриманий широкою більшістю у Верховній Раді».

Європейці наголошують на тому, що вони раді переведенню кризи в Україні у політичне русло.

Вони наголошують на потребі реформ, стабільності й урахуванні інтересів усіх українців з усіх регіонів для того, щоб теперішні українські проблеми могли бути подолані.

Крим

До останнього у більшості офіційних заяв США згадки про Крим були дуже стримані.

Для публіки намагаються майже не використовувати такі терміни як «вторгнення», «чи окупація», наприклад, коли згадують про озброєних людей на вулицях Сімферополя чи Севастополя.

Ймовірно, що західні політики усе ще сподіваються, що Росія не піде на пряме втручання, і Москву від цього усіляко відохочують.

У п’ятницю держсекретар США Джон Керрі дзвонив у Москву міністру Лаврову і потім заявляв, що ще лише намагається з’ясувати «чи перейшла Росія межу».

Зрештою усе пов’язане з економікою і тут можливо обнадійливо пролунала фраза директора-розпорядника МВФ Крістін Лаґард: «Ми зараз не бачимо нічого критичного чи такого, що було б підставою для паніки».

Вона сказала це в Німеччині після переговорів про Україну.

Також у п’ятницю міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ оголосив, що їде цими вихідними в Київ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG