Доступність посилання

ТОП новини

Росія відмовилася від консультацій з Україною в рамках Будапештського меморандуму − Дещиця


Виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Андрій Дещиця повідомив, що Росія відмовилася від консультацій країн-гарантів безпеки України в рамках Будапештського меморандуму.

«Нас дуже серйозно занепокоїла сьогоднішня інформація про те, що Росія відмовилася взяти участь у переговорах в рамках Будапештського меморандуму. Таке запрошення ми відправили, і США і Великій Британії готові до таких консультацій, Росія відмовилася», − сказав він на брифінгу в суботу в Києві.

За його словами, відмову від таких консультацій можна розцінювати, як факт, що ставляться під сумнів міжнародні гарантії безпеки країнам, які підписують такі документи.

«Адже Україна, підписуючи Будапештський меморандум, відмовившись від ядерної зброї, очікувала підтвердження своєї територіальної цілісності і незалежності від країн, які підписали цей документ», − сказав Дещиця.

28 лютого Дещиця заявив, що МЗС України у зв`язку з подіями в Криму ініціювало двосторонні консультації з Росією, і готове ініціювати консультації в рамках Будапештського меморандуму, якщо не одержить відповідь від Росії.

Згодом у МЗС РФ заявили, що не бачать необхідності у проведенні консультацій з Україною у зв`язку із подіями в Криму.
Сьогодні, 1 березня, Дещиця поінформував, що 3 березня можуть відбутися консультації з виконання Будапештського меморандуму.

Будапештський меморандум, укладений в 1994 році між Україною, США, Росією і Великою Британією, містить пункти, що надають Україні гарантії її суверенітету і безпеки. Згідно з Меморандумом, США, РФ і Велика Британія зобов`язалися, зокрема, поважати незалежність, суверенітет й існуючі кордони України; утримуватися від загрози силою і її застосування проти територіальної цілісності і політичної незалежності України.
XS
SM
MD
LG