Доступність посилання

ТОП новини

Кремль прагне реваншу в Криму (огляд преси)


Київ – Кремль після невдачі із зачисткою революції в Києві вимагає реваншу в Криму, зазначає «Дзеркало тижня». Видання пише, що там аговкнулося все, що відкладалося, недооцінювалося та ігнорувалося всіма поколіннями влади незалежної України – через непрофесіоналізм, злочинну недбалість або через злочинну ж корисливість. По-перше, це відсутність у всіх чотирьох президентів України (вони ж – головнокомандувачі Збройних сил) усвідомлення гострої необхідності й чіткого плану поступового, але планомірного зменшення військової присутності Росії в Криму, оскільки Чорноморський флот Росії був, є і буде фактором нестабільності та джерелом загрози національній безпеці України. Як один з наслідків – так і не локалізована база Чорноморського флоту з підрозділами, розкиданими по всьому Криму, що дає змогу легально ганяти БТРи й «урали» з автоматниками уздовж і впоперек півострова та виставляти антитерористичні підрозділи у спальних районах міста. По-друге, відсутність у державі послідовної політики стосовно Криму і його вибухонебезпечних особливостей. Більше з аналізом причин нинішньої ситуації в Криму «Дзеркало тижня» знайомить розповідає в статті «Чи хочуть «русскіє» війни?».

Навіть події трьох останніх місяців не змогли нівелювати «чинник Тимошенко» в українській політиці, констатує тижневик «Коментарі». Перше завдання, яке їй доведеться вирішити, це легітимізація в політиці шляхом пошуку унікальної ніші для себе як виразника певного суспільно-політичного запиту. До переваг Тимошенко газетярі відносять: в публічній політиці – колосальну харизму і вміння грати на емоціях мас; у не публічній – вміння створювати дуже парадоксальні політичні та фінансові союзи. Залишаючись поза владними структурами, позиціонуючи себе «лише захисницею простих героїв» і освоюючи роль гнівної плакальниці, Тимошенко розкриває обійми і для тих, хто буде обділений при першому розподілі портфелів, і тих, хто сірою зграєю покинув борт корабля «Віктор Янукович». І, що дуже привабливо для самої Тимошенко, – для тих, хто весь цей час залишався у тіні, роблячи гроші на «схемах і потоках». Однак, політичний досвід засвідчив, що «притулених до грудей» приводив до тями уже сам хрускіт власних кісток, попереджає видання.

Є три політичні феномени, які створила Україна. Це Запорозька Січ – перша демократична держава у світі. УПА, про яку де Ґолль сказав: якби я мав таку армію, нацистський чобіт не ступив би на цю землю. І третє – це Майдан. Це українська революція. Можливо, країна ще продемонструє кращу якість, яку запропонує Європі, зауважує тижневик «Країна».

Українська економіка за крок від дефолту. Однак, як переконують експерти тижневика «Фокус», ситуація не безнадійна. Для перезапуску потрібні міжнародна фінансова допомога, реформи і припинення крадіжок.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG