Доступність посилання

ТОП новини

Зупинити російську окупацію вимагають у Чехії


Кілька демонстрацій чехів та українців, які живуть і працюють в Чехії, відбулися сьогодні під посольством і генеральними консульствами Російської Федерації в Чеській Республіці.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, у демонстрації у Празі взяли участь близько тисячі осіб, у руках вони тримали українські й чеські прапори і плакати із закликами до Росії зупинити війну, вивести військо з Криму. На плакатах були гасла «Адольф Путін», «Ні війні», «Судети-1938, Крим-2014», був і пес з табличкою «Тварини проти Путіна».

Учасники мітингу в Празі висловили незгоду з діями Росії щодо України і закликали посла «негайно повпливати на уряд, так як це вже зробили багато діячів культури і політики Росії, так як це роблять мільйони людей в усьому світі», щоб зупинити воєнне втручання.

Учасники зібрання оплесками зустріли звернення громадянки Росії, яка сказала: «Не всі росіяни підтримують Путіна. Якщо не буде вашої свободи, то не буде і нашої».

Серед інших важливих гасел – підтримка учасників протестів в Україні. «Може я ще дитина, я народилася в Чехії, але я дуже підтримую тих, хто стояв на Майдані», – звернулася до мітингу юна дівчина, не стримуючи сльози.

Організатори оголосили, що всі бажаючі можуть допомогти пораненим активістам Майдану. Минулого тижня на лікування до Чехії привезли 27 потерпілих з України, які перебувають у трьох празьких лікарнях. На мітингу у Празі сьогодні оголосили, що представники громади вже почали відвідувати потерпілих, передаючи їм продукти, квіти і картки для поповнення рахунку телефонів.

Крім Праги, багатолюдна демонстрація відбулась сьогодні під Генеральними консульствами Росії у місті Брно – другому найбільшому місті Чехії, й на заході країни в Карлових Варах. Активісти повісили на табличку консульства український прапор та співали гімн України.

Сьогодні міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек зустрівся з послом Російської Федерації Сергієм Кисельовим, щоб переказати російській стороні позицію Чехії щодо подій в Україні, зокрема, що потрібно «відмовитись від застосування сили і сісти за стіл переговорів».

На пізні вечірні години заплановане екстрене засідання керівництва Ради безпеки Чехії, яке скликає прем’єр Богуслав Соботка. Мета засідання – аналіз актуальних події в Україні та координація дій з ЄС і НАТО.
XS
SM
MD
LG