Доступність посилання

ТОП новини

Нова Зеландія зупиняє торговельні переговори з Росією через Україну


Уряд Нової Зеландії відкликав сьогодні з Росії свого міністра торгівлі Тіма Ґросера, який завершував там переговори про вільну торгівлю між двома країнами.

Як заявив прем’єр-міністр Нової Зеландії Джон Кі, з погляду його країни не час підписувати угоду про вільну торгівлю з Росією, коли та здійснює окупацію частини України.

За його словами, ця окупація неприйнятна. «Хоча відкладення угоди неприємне, але ми серйозно ставимося до наших міжнародних зобов’язань і маємо намір діяти разом із країнами, що поділяють наші цінності і погляди», – заявив він.

Уряд Нової Зеландії також викликав посла Росії Валерія Терещенка до Міністерства закордонних справ і торгівлі країни. Міністр Маррей МакКаллі заявив послові, що уряд Нової Зеландії глибоко занепокоєний ескалацією напруженості і засуджує порушення Росією суверенітету і територіальної цілісності України.

Новозеландський міністр передав заклик до влади Росії піти на кроки до зниження напруженості й почати консультації з іншими сторонами, щоб захищати свої інтереси у Криму таким чином, який відповідав би міжнародним зобов’язанням Росії і міжнародному праву.

Переговори Нової Зеландії про зону вільної торгівлі з Росією і Митним союзом під її проводом тривали три роки, і, як очікувалось, її могли підписати вже нині.

Низка країн Заходу цими днями веде консультації щодо санкцій проти Росії через її воєнне вторгнення до українського Криму.
XS
SM
MD
LG