Доступність посилання

ТОП новини

Самопроголошений «губернатор» захопив Донецьку ОДА


Павло Губарєв на сесії обласної ради в Донецьку, 3 лютого 2014 року
Павло Губарєв на сесії обласної ради в Донецьку, 3 лютого 2014 року
У Донецьку прихильники самопроголошеного «народного губернатора» Павла Губарєва після сесії обласної ради захопили адміністративну будівлю і проголосили себе «тимчасовим урядом Донбасу». Місцева влада та міліція, щоправда, такий уряд не визнає. Про це повідомляє місцевий кореспондент Радіо Свобода.

Сьогодні у Донецьку пройшла сесія обласної ради, яку намагався зірвати раніше невідомий, так званий «народний губернатор» Павло Губарєв. Він погрожував депутатам озброєними людьми і вимагав визнати нелегітимність органів державної влади, а законність лише його влади. Про це він заявив з трибуни сесійної зали. «Можливо, більшість людей, які тут сидять, підтримують тих людей на вулиці, від імені яких я сьогодні висловлюю їхню думку. Однак, депутати тут досі бояться підтримати народ і народну владу. Ви поки маєте підтримку. Але якщо зараз розвернутись від людей, цю підтримку можна швидко втратити. «Народним губернатором» визнали мене, Павла Губарєва. За мене почали збирати підписи в Донецьку і в усіх інших містах області. І сьогодні зібрано 800 тисяч».
Проросійські активісти в приміщенні Донецької ОДА, 3 лютого 2014 року
Проросійські активісти в приміщенні Донецької ОДА, 3 лютого 2014 року

Достовірність такої інформації перевірити не вдалось, Павло Губарєв не представив доказів такої кількості підписантів. Щоправда, свій рішучий настрій він довів на ділі – після завершення сесії, проросійські активісти захопили будівлю, перекрили виходи для депутатів і розмістились у сесійній залі, назвавши себе «тимчасовим урядом Донбасу». Павло Губарєв повідомив своїм однодумцям, що міліція стала на їхній бік і голова обласного МВС присягнув на вірність так званій «народній владі».

У свою чергу, головний міліціонер області Роман Романов заявив Радіо Свобода, що ніяких подібних присяг не складав.

Я присягав народу. Я його попередив – насилля в Донецьку я не допущу
Роман Романов
«Я заявляю ще раз. Я присягав народу, не Губарєву. Губарєв – це не народ Донбасу. Якщо Губарєв грає якусь свою роль, я його попередив: кровопролиття я не допущу. Насилля в Донецьку я не допущу. Якщо ми разом з народом, значить ми повинні тут… щоб тут був порядок! Я присягав народу, який тут живе», – зазначив Романов.
Демонстрація під стінами Донецької ОДА, 3 лютого 2014 року
Демонстрація під стінами Донецької ОДА, 3 лютого 2014 року

У той же час так звана «народна влада» не знайшла підтримки навіть від працівників адміністрації, на всі події вони реагували спантеличено, адже у законності подібних самопроголошень сумніваються. Про це розповіли Радіо Свобода у прес-службі облдержадміністрації. «Я не розумію, від імені кого вони виступають. Залу вони захопили. І щось там самі голосували. Називають себе «депутатами» – це те, що я чув. Нам вдалося звідти піти. Я не готовий сказати, триває там це все, чи не триває».

На даний час, очільник обласної ради не визнав владу самопроголошених «депутатів», ситуація в будівлі та навколо неї стабілізувалася. У міліції відкрили відповідне провадження щодо хуліганства та захоплення будівель. А донеччани тим часом очікують на новопризначеного голову облдержадміністрації Сергія Таруту та його заяви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG