Доступність посилання

ТОП новини

335 картин і 20 тисяч сторінок рукописів Шевченка доступні онлайн


Київ – У київському «Мистецькому Арсеналі» в рамках проекту Шевченко/Mania презентували науково-освітній портал «Тарас Шевченко». Цей веб-ресурс – найповніше на сьогодні зібрання літературної та художньої спадщини Кобзаря, що є у відкритому доступі. Робота над порталом тривала сім місяців, участь у ній взяли понад тисяча фахівців.

Портал «Тарас Шевченко» – це результат спільної роботи Інституту літератури, Національного музею Тараса Шевченка, Державної архівної служби, а також обласних та районних архівів. Завдяки їм у мережі вперше з’явився такий масив інформації, що презентує не лише живописні та літературні твори Шевченка, а й детально відтворює його біографію – так на сайті є інтерактивний життєпис Кобзаря, на якому можна переглянути, що митець створив або з ким зустрівся у той чи інший день.

Усього для порталу оцифрували понад 20 тисяч сторінок рукописів Тараса Шевченка. Що стосується художньої спадщини, то у цифровому варіанті вже є 800 картин, 335 із них – викладені на сайті разом із описом.

«Щоб зрозуміти, наскільки скрупульозно проведена ця робота, можна поглянути на фрагмент роботи «Портрет Варі і Василька Рєпніних», яка є у нас на сайті, збільшений у кілька десятків разів. Ми бачимо, що буквально на одному квадратному сантиметрі Тарас Шевченко зумів прокласти понад 20 мазків», – розповідає Станіслав Довгий, президент Малої академії наук, яка ініціювала створення порталу.

Нове покоління сприймає Шевченка інакше – науковець

На сайті є мапа місць перебування та заслання Тараса Шевченка та 24 віртуальні тури музеями. Викладено близько 380 документальних фільмів і відео- та аудіозаписів, а також інформацію про пам’ятники Шевченку в Україні та за кордоном. Окрім цього, портал буде адаптований для людей з вадами зору.

Сергій Гальченко, завідувач відділу рукописних фондів і текстології Інституту літератури, зауважує, що цей ресурс орієнтований, у першу чергу, на молодшу аудиторію – школярів та студентів. Вони, за словами науковця, сприймають творчість Тараса Шевченка вже зовсім інакше.

«Сьогодні з’являються нові форми інформації. Я не хочу сказати, що праці моїх колег – академіків і професорів – відходять у минуле, але якісь штампи, зрештою, відбиток часу у них все-таки є», – каже Гальченко.

Погортати сторінки нового ресурсу на екранах різноманітних пристроїв також можна на виставці Шевченко/Mania.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG