Доступність посилання

ТОП новини

Штурм Харківської ОДА, можливо, забрав життя до 10 людей – очевидець подій


Під час штурму Харківської ОДА могло померти від 8 до 10 людей – очевидець подій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:14:53 0:00
Минулої суботи Харківську обласну державну адміністрацію зі сторони площі Свободи, де мітингували супротивники Євромайдану, штурмували проросійськи налаштовані сепаратисти. Під час штурму вони використовували світло-шумові гранати, сльозогінний газ, димові шашки, також було чути постріли. Унаслідок сутички постраждало 97 осіб – такі дані прес-служби Харківської міськради. Про деталі штурму Харківської ОДА Радіо Свобода розпитувала у воїна-афганця, першого голови Спілки ветеранів Афганістану Євгена Сліденка, який у момент штурму знаходився усередині приміщення. За словами афганця, вбитих під час сутичок може бути близько 10 осіб. Більшість із тих, з ким Сліденко тримав зв’язок через телефон, не відповідають на дзвінки вже протягом трьох днів.

– У приміщенні Харківської ОДА на момент штурму переважно залишилися діти. Не було ніяких людей із Західної України, як це змальовує пропаганда Геннадія Кернеса та Михайла Добкіна. У приміщенні перебували ультрас харківського футбольного клубу «Металіст»: молоді хлопці, харків’яни віком від 16 до 20 років. Також у приміщенні було дуже багато жінок та дівчат. Вони просто боялися покидати приміщення, адже їм ніхто не гарантував безпеку. Їх фактично виганяли. Я хотів би офіційно заявити, що ці діти ніяким мародерством не займалися. Більше того, за дві години до штурму активісти Євромайдану протерли підлогу всього першого поверху, та й взагалі вони постійно стежили за чистотою всередині приміщення ОДА. Кабінетами самовільно теж ніхто не ходив. Можливо, якісь одиничні випадки, але масово це не відбувалося.
У Харкові штурмували ОДА (нецензурна лексика)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

– Була інформація, що в день штурму в будівлі залишилися тільки представники «Правого сектора» та ультрас харківського «Металіста», які й не захотіли покидати це приміщення на вимогу вже колишнього заступника голови Харківської ОДА Василя Хоми. Наскільки ця інформація правдива?

Такої кількості гранат, які кидали в приміщення ОДА, я не бачив навіть в Афганістані. Ці люди були явно кимось підготовані
– Так, вони не хотіли покидати приміщення ОДА, пояснюючи це тим, що звільнять його лише після призначення нового голови Харківщини, який гарантуватиме їм безпеку. Тоді, коли почався штурм, я перебував усередині будівлі біля центрального входу. Це був просто жах, адже такої кількості гранат, які кидали в приміщення ОДА, я не бачив навіть в Афганістані. Це було явно кимось продумано й скоординовано. Я не здивуюся, якщо всередині приміщення хтось координував дії по захопленню ОДА. Ці люди були явно кимось підготовані. Залишається питання лише, ким.

Чому на Харківську ОДА вивісив прапор Російської Федерації російський фашист?
Інформації про мітинг Кернеса у місті майже не було. Чому ж тоді була повна площа людей? Звідки вони взялися, звідки ці люди? Чому на Харківську ОДА вивісив прапор Російської Федерації російський фашист?

– В інтернеті з’явилася інформація, що ця людина проживає в Москві. Також користувачі мережі знайшли фото цієї людини, одягненої в форму офіцера гітлерівської армії. Проте, за словами Василя Хоми, сутичку біля Харківської ОДА, яка згодом перетворилася у штурм будівлі, все ж розпочав «Правий сектор», член якого кинув першим палицею у людей з георгіївською стрічкою.

– Брехня. Атака почалася зі сторони площі Свободи. Зброї усередині приміщення не було. Хлопці були озброєні, якщо це так можна назвати, лише щитами та палицями.

– Від себе можу додати, що бачив «зброю» для гри у пейнтбол, яка «стріляє» кульками з фарбою.

Люди, які штурмували ОДА, були озброєні пістолетами, гранатами. Я чув на власні вуха, з яким акцентом вони. Так у Харкові російською не говорять
– Але ж це несерйозно, коли люди, які штурмували ОДА, були озброєні пістолетами, гранатами. Їх було надто багато як для учасників мирного мітингу. Окрім того, я чув на власні вуха, з яким акцентом вони. Так у Харкові російською не говорять. Я просто став на захист тих дітей за своєю власною ініціативою. Але я мало що міг зробити голими руками проти цього натовпу. Нас було п’ятеро афганців, які стояли саме на захисті тих дітей. Мені все одно, хто вони: чи «Правий сектор», чи ультрас «Металіста». Адже не можна просто так знищувати дітей, дівчат, жінок, як це було зроблено у суботу. Я підкреслюю, що цей штурм був здійснений для знищення.

Зараз після цього всього дуже багато зниклих, телефони не відповідають. Деякі говорять, що вони вбиті. Чому немає розслідування? Громадськість теж мовчить. Дуже багато людей бояться звертатися до лікарень.

– А як діяла міліція у цей час?

Дітей виводили із приміщення ОДА, у них кидали каміння, їх продовжували бити, принижувати
– У цей момент міліція не вживала ніяких заходів. У дворі стояв автобус із міліціонерами, проте вони з нього навіть не вийшли. Міліція також була на четвертому та п’ятому поверхах, але вони захищали тільки самі себе. Дітей виводили із приміщення ОДА, у них кидали каміння, їх продовжували бити, принижувати, змушували ставати на коліна і цілувати георгіївську стрічку і російські прапори. Що це взагалі було?! Як мені назвати тих жінок, які всьому цьому аплодували?

– На Вашу думку, хто це був? Чи могли харків’яни ось це все робити?

– Все почалося із мітингу, який був організований міським головою Харкова Геннадієм Кернесом. Мітинг проходив переважно під прапорами Російської Федерації. Також на цьому зібранні виступала комуністка Алла Александровська. Вони разом дуже професійно запалювали натовп, спотворюючи інформацію про вимоги тих, хто перебуває у приміщенні ОДА. Після цього площа одноголосно стала скандувати «Росія», «Беркут». Після цього мені стало зрозуміло, що буде штурм. Я зібрав одразу п’ятьох афганців і сказав, що не хочу, щоб на моїй совісті були їхні життя, адже зараз буде штурм. Я їм запропонував піти, а сам сказав, що залишаюся і був там до самого кінця.

– Також Євромайдан ще минулого понеділка зазначив, що не збирається демонтовувати пам’ятник Леніну. Проте протягом тижня постійно збиралися мітинги за участю Геннадія Кернеса, де питання про можливий демонтаж пам’ятника постійно піднімали…

Зараз у Харкові побутує така думка, що якщо ти «за Україну, то ти автоматично «проти Росії». Це ж неправда!
– Ще раз хотів наголосити, що там усередині не було озброєних бандитів, як зараз про це говорить брехливий «7-й» харківський телеканал. Харків’яни, там були ваші діти. Багато батьків, які стояли біля пам’ятника Леніну, не підозрювали, що їхні діти зараз перебувають всередині ОДА. Просто вони боялися відкривати свої обличчя не через те, що вони бандити й мародери, а через те, що в Харкові створюють неправдиве інформаційне поле. Зараз у Харкові побутує така думка, що якщо ти «за Україну, то ти автоматично «проти Росії». Це ж неправда! Маю в Росії теж багато друзів, я туди теж хочу спокійно їздити. Але я не хочу, щоб по Харкові гуляли російські фашисти й танки російської армії. Ніхто цього не хоче.

– На Ваш погляд як очевидця подій, чи міг хтось загинути під час штурму будівлі Харківської ОДА?

Є така інформація, що під час штурму померло від 8 до 10 людей
– Зараз є така інформація, що під час штурму померло від 8 до 10 людей. Я не можу цю інформацію ні підтвердити, ані спростувати. Можу сказати, що у мене є номери хлопців, з якими я спілкувався. Проте жоден абонент не відповідає на мої дзвінки. І цих хлопців можна вважати зниклими безвісти. Я не очікував, що харків’ян можуть знищувати у своєму місті. Це був геноцид проти харків’ян.

Я також бачив на власні очі, що після захоплення були випадки мародерства, й грабували саме ті, хто штурмував
Я також бачив на власні очі, що після захоплення були випадки мародерства, й грабували саме ті, хто штурмував. Я бачив, як вони палили українські прапори. Хто це був? Я не вірю, що харків’яни ненавидять Україну й Харків. Звичайно, багато харків’ян зараз одурманені пропагандою, яка йде із спотворенням інформації. Але мені важко повірити, щоб харків’яни могли просити у Росії допомоги. До того ж, якої допомоги? Що було у Харкові не так? Місто жило спокійним життям. Окрім Геннадія Кернеса, ситуацію ніхто не нагнітав. Люди спокійно чекали на виконання своїх вимог. Адже якщо міняти владу, то це треба робити справді. Всі знають, що у Харкові немає жодної галузі, де не було б корупції.

– Ми в Харкові спілкувалися з людьми, які перебували по різні сторони барикад. Але у всіх вимоги практично однакові: некорумпована влада, чесні суди тощо. Виникає питання: чи ці «барикади» створені штучно?

– Безперечно, все це створено штучно. Я думаю, що це зроблено тими, хто хоче залишиться при владі, але водночас прагне «перефарбуватися». Давайте просто згадаємо, як Кернес бігав із помаранчевим шаликом. Молодь не хотіла, щоб ці політики знову змінили партії і залишилися на своїх попередніх місцях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG