Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні Володимиру Івасюку мало б виповнитись 65


Володимир Івасюк (фото з сайту: http://www.ivasyuk.org.ua/)
Володимир Івасюк (фото з сайту: http://www.ivasyuk.org.ua/)
4 березня українському композиторові Володимиру Івасюкові мало б виповнитись 65 років. Автор «Червоної рути», яку мільйони людей вважають народною, понад ста українських пісень, музики до вистав, камерних творів, а ще 75 зібраних народних пісень.

Рідні, друзі, знайомі і шанувальники творчості композитора сьогодні його ювілейну дату вшановують молитвою і покладанням квітів на могилу. У зв’язку з ситуацією в Україні концерт, присвячений митцю, музиканти перенесли.

Володимир Івасюк народився 4 березня 1949 року на Буковині, у місті Кіцмань. За фахом – медик і скрипаль. У 1970 році його «Червона рута» стала одразу хітом і вже наступного року зняли однойменний музичний фільм.

У 1972 році вже відомий молодий композитор Володимир Івасюк переїхав з Чернівців у Львів. Тут продовжив здобувати фах лікаря у медінституті і паралельно навчався на композиторському факультеті Львівської консерваторії.

У 1974 році у міжнародному пісенному конкурсі «Сопот» у Польщі Софія Ротару здобула перемогу, виконавши пісню Івасюка «Водограй».

Життя митця обірвалось, коли йому було 30 років. 18 травня 1979 року тіло Володимира Івасюка знайшли у лісовому масиві селища Брюховичі на території військової частини, поблизу Львова.

22 травня весь Львів проводжав композитора в останню путь, встеляючи вулиці живими квітами і співаючи «Чуєш, брате мій».

Після вбивства композитора було неофіційно накладено заборону на його творчість. Радянська влада вела пропаганду, що Володимир Івасюк покінчив життя самогубством. Батьки цю версію відкидали усе своє життя.

30 років кримінальна справа не розслідувалась, а матеріали перебували під «грифом таємно». Матеріали у справі Володимира Івасюка перебувають у Києві в архіві Міністерства внутрішніх справ, у Московському архіві КДБ, чимало документів знищені. П’ять років тому, за президентства Ющенка, Генпрокуратура поновила розслідування справи вбивства Володимира Івасюка, до Львова мала прибути слідчо-оперативна група, але крапку в цій справі так і не поставили.
XS
SM
MD
LG