Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Угорщини про Україну: «Прагнемо миру, а не крові»


Угорщина очікує від Європейського союзу негайних і рішучих євроінтеграційних кроків щодо України, заявив сьогодні в парламенті прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Такі кроки, на його думку, сприятимуть урегулюванню ситуації довкола Криму. «Ми прагнемо миру, а не крові», – підкреслив голова угорського уряду.

За словами Орбана, на саміті Євросоюзу в четвер він переконуватиме очільників ЄС утриматись від воєнної відповіді Кремлеві, надавши перевагу мирним переговорам із Росією.

При цьому Угорщина виступає за стабілізацію політичної ситуації в Україні та розбудову демократичних інституцій і дотримання прав і свобод усіх її громадян, у тому числі нацменшин, включно зі 150-тисячною угорською громаду на Закарпатті. За словами Орбана, в нинішній кризі в Україні безпека українських угорців для його уряду є найважливішим питанням.

Цю заяву, як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, угорський прем’єр оприлюднив одразу після урочистого підписання в парламенті Угорщини угоди про співпрацю між угорським урядом та Вселенським патріархом Константинопольським Варфоломієм І.

Торкаючись подій в Україні, Варфоломій І наголосив, що нинішню ситуацію слід розв’язувати шляхом мирного діалогу, «поважаючи права українського народу».

Він повідомив, що в четвер у Стамбул з’їдуться очільники всіх православних церков світу, щоб порадитися про надання допомоги українським православним вірянам.
XS
SM
MD
LG