Доступність посилання

ТОП новини

Путін політично поховав Януковича, але сказав, що той живий


Москва – Президент Росії Володимир Путін у вівторок зустрівся з журналістами в Ново-Огарьово. Зустріч не була анонсована заздалегідь і стала несподіванкою навіть для багатьох представників російських і зарубіжних ЗМІ. За його словами, Росія «не буде вводити війська в Україну» і не стане «приєднувати Крим».

Криму буде надана гуманітарна допомога, а необхідності введення російських військ в регіон немає, зазначив Володимир Путін, виступаючи перед журналістами. За словами Путіна, останні пересування військ його країни поблизу кордону з Україною були пов’язані тільки з військовими навчаннями і ніякого відношення до подій у Криму не мають.

Російський лідер сказав, що підписавши угоду 21 лютого, Віктор Янукович фактично здав владу (хоча кілька разів під час свого виступу Путін називав його легітимним главою України). Події в Україні російський президент оцінив як «переворот».

«Оцінка може бути тільки одна. Це антиконституційний переворот, збройне захоплення влади. З цим ніхто і не сперечається. Президент Янукович за посередництва трьох міністрів закордонних справ європейських країн, в присутності мого представника – в такій якості виступив омбудсмен Володимир Петрович Лукін – підписали між опозицією і владою тоді ту саму угоду, за якою, я хочу це наголосити, Янукович практично свою владу вже здав. Він погодився на все, що вимагала опозиція. Він поїхав на захід у Харків, і вони відразу ж захопили і його резиденцію президентську і будівлю уряду».

Прохання Януковича про введення війська

Путін заявив, що війська в Україну Росія вводити не збирається, хоча повторив «аргумент», на якому напередодні на засіданні Ради безпеки ООН акцентував увагу російський посол Віталій Чуркін – «про це просив Янукович».

«Розуміємо, що турбує громадян України – і росіян і українців, взагалі російськомовне населення – якщо люди попросять нас про допомогу, а офіційне звернення легітимного президента у нас вже є, то ми залишаємо за собою право використовувати всі наявні у нас засоби для захисту цих громадян», – сказав Путін.

При цьому на зустрічі з журналістами Путін сказав, що політичного майбутнього у Януковича немає. А що стосується чуток про смерть Януковича, Путін сказав, що Янукович «ще застудиться на похоронах тих, хто поширює ці плітки».

До Януковича ставлення в Росії негативне – експерт

Російський політолог Олексій Макаркін головним підсумком нинішніх заяв Путіна вважає те, що вдалося уникнути кровопролиття. Однак, на його думку, ставлення до Росії в усьому світі після останніх подій зміниться не на краще. Що ж стосується ставлення Путіна до Януковича, то на думку Макаркіна, тут все очевидно.

«До самого Януковича в Росії ставлення, я б сказав інструментальне і негативне. Тобто інструментально його можуть використовувати, якщо треба, але до нього – як до людини, як до політика – яка-небудь повага просто відсутня», – зазначає Макаркін.

Відповідаючи на питання про можливі санкції Заходу проти Росії, Путін назвав їх контрпродуктивними і висловив готовність співпрацювати з усіма західними партнерами, незважаючи на те, що вони, за його словами, підтримали збройне захоплення влади на Україні.

А ще він заявив, що Будапештські угоди про гарантії територіальної цілісності України не можуть поширюватися на нову владу в Києві, що прийшла в результаті революції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG