Доступність посилання

ТОП новини

Лицемірство Путіна (огляд преси)


Київ – Витримка і патріотизм українських військовослужбовців у Криму не дають реалізувати плани інтервентів і дозволяють уникнути кровопролиття, констатує газета «День». Експерт видання вважає, що Путін продовжує визначати правила гри в Україні. Визнаючи, що нинішня влада нелегітимна, він, по суті, висуває Україні ті умови, за яких він готовий визнати українську владу легітимною. Експерт переконаний, що Путін бажає залишити, якщо не вікно, то хоча б кватирку для комунікації з новою владою України, аби, по-перше, не мати зіпсованого телефону у вигляді Заходу, а, по-друге, мати можливість для проведення двосторонніх торгів без третього зайвого. Адже уявлення російської еліти про світ не змінилося. Воно базується на формулі: «гроші вирішують все». Якщо не вирішують гроші, то вирішують «дуже великі гроші». Загалом же, своїми діями в Україні Кремль руйнує систему міжнародно-правових договорів. Про це наголошується в статті «Про лицемірство Путіна».

Небажання вести діалог із Києвом і наївна віра в можливість самостійного плавання острова Крим у сучасному геополітичному світі можуть призвести до катастрофи, переконаний експерт газети «Голос України». Багатонаціональний Крим завжди пишався тим, що зумів уникнути долі гарячих точок, зберегти мир і спокій на своїй землі. Але сьогодні він за крок від можливості стати політичним і економічним ізгоєм без визначених прав і перспектив. Експерт вважає, що зараз необхідно відновити діалог із Кримом. Якщо в Києві ухвалюють рішення про нелегітимність кримської влади, то тим самим руйнують можливість ведення такого діалогу. Адже з нелегітимною владою переговори неможливі. З другого боку, відмовляючись вести переговори з новою владою в Києві, керівництво Криму саме обмежує можливість для переговорів.

В українському соціумі навряд чи є задоволені новим урядом, припускає газета «Україна молода». Романтики закидають йому непропорційно малу «квоту Майдану», прагматики – брак професіоналів. Биті життям скептики невдоволено кривляться від «старих облич», прихильники справедливості як такої вважають неприпустимим, що Кабміном (та й загалом виконавчою владою) «заправляє» «Батьківщина» з точковим вкрапленням креатур від «Свободи». Оптимісти наголошують, що цей уряд – тимчасовий. Однак, як зауважує видання, головне, що уряд мільйонерів та екс-чиновників під контролем Майдану.

Росія, як і очікувалося, не буде продовжувати знижку на газ для Києва на II квартал через борги НАК «Нафтогаз України». Однак, як пише «Комерсант Україна», Москва і Брюссель наввипередки готові кредитувати Україну для погашення боргу, а навіть якщо домовитися про подовження знижки не вдасться, «газова зброя» Росії вже не виглядає такою загрозливою. Найбільш зацікавлені у продовженні поставок «Газпром» і ЄС, якому потрібно заповнити підземні сховища України для транзиту газу в Європу взимку 2014-2015 років, наголошує газета.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG