Доступність посилання

ТОП новини

Голову Львівської ОДА Ірину Сех львівський Майдан освистав


Жителі Львова проти новопризначеного голови облдержадміністрації Ірини Сех, Львів, 5 лютого 2014 року
Жителі Львова проти новопризначеного голови облдержадміністрації Ірини Сех, Львів, 5 лютого 2014 року
У вівторок на Майдані у Львові віце-прем’єр Олександр Сич представив громаді голову Львівської облдержадміністрації, члена ВО «Свобода», депутата-мажоритарника Ірину Сех. Втім, сприйняття було неоднозначне. Адже громадські активісти і народні депутати просили в. о. президента Олександра Турчинова призначити в область іншу людину, позапартійну і з досвідом управлінця.

Львівські «свободівці» зорганізували на Майдані під представлення голови ЛОДА Ірини Сех віче і поминальну молитву за мир і Україну, сподіваючись, що це розрядить атмосферу негативного сприйняття нового посадовця, про що розповіли Радіо Свобода священики. Також на Майдані було багато членів і прихильників ВО «Свобода» з різних районів Львівщини.

– Ми приїхали з Жовківського району на молитву і представлення. Це місцева людина і я сподіваюсь, що вона розбереться з усіма проблемами.

– Ми будемо бачити, кого призначить у Жовківську райадміністрацію, тоді і відповідними будуть наші дії.

– Я приїхав з Червонограда, від «Свободи», помолитись за Україну і привітати Сех.

– Вона має робити те, що вважає громада, має слухати громаду, бо інакше не може бути. Загиблі протверезили всіх українців, тому не слухатимуть, ми прийдемо.

– Думаю, що вона відстоюватиме інтереси народу.

– Вона має зустрітись з різними представниками громадськості і ті питання, які вони визначать, мають стати найголовнішими, – говорили члени ВО «Свобода».

Ірина Сех не оприлюднила зі сцени програми дій

Під час своєї промови Ірина Сех наголосила, що виконуватиме вимоги Майдану, пообіцяла бути відкритою з журналістами і закликала до єдності. Говорила за риторикою опозиційного політика, а не людини, яка вже представляє президента на Львівщині і, до слова, постійно вимагала ліквідації обласних адміністрацій. Втім, голова ЛОДА жодним словом не обмовилась зі сцени про проблеми Львівщини, зокрема шалене зростання безробіття, заборгованості по зарплаті, економічний спад, не розповіла про перші свої кроки. Але ці запитання були від журналістів.

«Негайно потрібно налагодити роботу силових структур, важливі кадрові призначення. На останній сесії Львівська облрада забрала все, що можна було від голови ОДА (мова про матеріальну доплату працівникам адміністрації, делеговані повноваження, не продовжено договору на оренду приміщення з ОДА – ред.), сподіваюсь на порозуміння між радою і адміністрацією», – наголосила Ірина Сех.

Найчастіше вона згадувала про силовиків. Експерти прогнозують, що свободівка Ірина Сех керуватиме не лише адміністрацією, але й своїм однопартійцем – Петром Колодієм, який очолює облраду.

Львів’яни проти партійної квоти

Однопартійці, особливо біля сцени Майдану, вітали Ірину Сех словами «Молодець», але з різних куточків площі було чути вигуки «Ганьба» і свист. Молоді люди тримали плакат «Сех не рішай за всєх».

«Нам не подобається те, що рішення про призначення прийняли кулуарно. Ми виступаємо за люстрацію, Майдан виступав за те, що має бути погоджена кандидатура посадовців з моральними авторитетами, громадою, бізнесменами. Різні середовища підтримали кандидатуру Ярослава Рущишина, успішного підприємця і фахівця. Але проти нашої волі це зробили», – розповіли активісти Майдану.

Серед тих, хто прийшов підтримати саме таку позицію, були львівські митці, аналітики, громадські діячі, молодь Українського католицького університету і університету Франка, представники Комітету Майдану Львівщини, активісти руху «Бойкот бізнесу регіоналів». Ірина Сех на брифінгу назвала їх «провокаторами і агентами ФСБ».

Надіюсь, що Ірина Сех здасть свій мандат депутата, для початку, а потім подивимось
Влодко Костирко
«Взагалі у нас мають бути територіальні громади, надіюсь, що Ірина Сех здасть свій мандат депутата, для початку, а потім подивимось. Я солідарний з тими, хто проти цього призначення», – зауважив художник Влодко Костирко.

«Партії сприймають за свою перемогу на Майдані. Студенти творили Майдан і у Львові, Ірина Сех вирішила це приватизувати, була учасником ганебних процесів на Львівщині. Я розумію її рівень інтелекту і мені хочеться, щоб моєю областю керували фахові люди. Хочуть, тут Майдан – буде», – каже громадський активіст, директор артгалереї Юрій Бойко.

Сех буде під «прицілом» громади і журналістів

Під час депутатства Ірини Сех у Львівській облраді на її адресу лунали звинувачення, що підприємство її чоловіка «Топаз» займалось продажем унікальної деревини, експортуючи її на Захід, що Ірина Сех, очолюючи екологічну комісію в області, буцімто прикривала незаконну вирубку лісу. Голова ЛОДА під час свого представлення заперечила ці звинувачення, наголосивши, що її чоловік мав підприємство ще до одруження з нею, а втратив бізнес через її активну боротьбу з Партією регіонів.

Львівські активісти Майдану конфліктували з Іриною Сех через те, що вона з першого дня намагалась приватизувати протест в області під партію «Свобода».

Центральна влада, не враховуючи думку різних середовищ Львівщини, призначила людину на посаду голови ЛОДА за партійною квотою. Ірина Сех ще не здала свій депутатський мандат, але пообіцяла дотриматись закону. Її виборці залишились без депутата-мажоритарника.

До ВО «Свобода» на Львівщині доволі суперечливе ставлення. Ірині Сех, вчительці початкових класів за фахом і з освітою правознавця, буде нелегко на посаді очільника області. Вона має великий політичний досвід, але не має, за оцінками експертів, управлінських навиків. Побоюються представники громади, що призначення на високу посаду представника ВО «Свобода» не сприятиме зміцненню українсько-польських відносин, які «свободівці» будують лише на загостренні питань історичного минулого. До слова, генконсул Польщі у Львові Ярослав Дрозд був на Майдані під час представлення очільниці.

Ірина Сех пообіцяла, що прийде на громадську люстрацію Комітету Майдану Львівщини і відповість на всі запитання громади.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG