Доступність посилання

ТОП новини

За ґрати – через Майдан: Україну чекає ще одна «хвиля» амністії?


Під Верховною Радою вимагали звільнити неамністованих майданівців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Під Верховною Радою вимагали звільнити неамністованих майданівців

Київ – Амністія – не для всіх: четверо активістів Майдану досі лишаються за ґратами, заявляють учасники «Комітету визволення політв’язнів». За словами адвоката затриманих, їх звинувачують у постачанні зброї протестувальникам. У міліції натомість кажуть, що цим чотирьом вже повідомили про підозру у викраденні людей, розбої та вимаганні, і незабаром справу передадуть до суду.

Син Наталії Підлісної Тимофій зараз перебуває під арештом у Лук’янівському СІЗО. За словами жінки, його затримали наприкінці січня, забрали прямо з квартири, де Підлісний жив із дружиною і дочкою. Певний час інформації від нього взагалі не було, а потім на сайті МВС з’явилася заява, розповідає Наталія.

«Я прочитала на сайті МВС, що затримали злочинне угруповання, яке займалося постачанням зброї на Майдан, викраденням людей. Пізніше я дізналася від адвокатів, що інкримінують розбій, викрадення, вимагання грошей», – згадує жінка.

Окрім Підлісного, такі ж звинувачення висунули ще трьом активістам Майдану: Сергієві Александрову, Максимові Головину та Олександру Македонському. За словами їхнього адвоката Євгена Солодка, в активістів вилучили вогнепальну зброю, яка, однак, наголошує юрист, офіційно зареєстрована. Окрім того, у них знайшли запчастини для монтування кількох катапульт. Що ж до людей, які у справі проходять як викрадені, адвокат на запитання Радіо Свобода зауважив, що вони «не в Україні».

Замість протоколів обшуку і затримання були порожні аркуші, зараз слідчих дій ніхто не проводить, заявляє Солодко.

«Вони ту статтю, за якою обвинувачували усіх активістів Євромайдану, «прикрили» іншими, кримінальними. Звичайно, хлопці не потрапили у той список на амністію, який подавали у Верховну Раду», – зауважує адвокат.

Важливо не випустити «під шумок» кримінальних злочинців – депутат

Родичі затриманих активістів та активісти організації «Комітет визволення політв’язнів» направили звернення щодо цієї справи до голови Верховної Ради, міністра внутрішніх справ та до парламентського комітету із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Під час засідання парламентського комітету звернення розглянули, так само як і список зі ще кількох десятків активістів, яких громадські організації вважають репресованими, розповів Радіо Свобода член комітету депутат-свободівець Андрій Міщенко. На його думку, садити людей «за катапульту» не можна, однак до переліку могли потрапити люди, чия діяльність відверто злочинна і нічого спільного із Майданом не має. Тому завтра почне діяти спеціальна комісія, яка розгляне це питання і перевірить усіх людей із переліку, аби «під шумок» на волі не опинились кримінальні злочинці.

«Я думаю, до вівторка все це буде вирішено, буде голосування у Верховній Раді. Можливо, протягом цих кількох днів сама прокуратура подасть клопотання, так як це зробили у справах так званих «васильківських терористів», Павліченків чи Віталія Запорожця: коли Генеральна прокуратура подавала клопотання – і потім їх випустили», – зазначає Міщенко.

Справи Підлісного, Головина, Александрова та Македонського міліція вже передавала до прокуратури, нещодавно їх повернули назад, повідомила Радіо Свобода речниця столичної міліції Ольга Білик. За її словами, їм уже оголошено про підозру і найближчим часом справи передадуть до суду.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG