Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські активісти в Харкові вимагають референдуму про федералізацію і державність російської


На проросійському мітингу в Харкові вимагали федералізації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00
У Харкові на площі Свобода понад чотири години тривав сьогодні ввечері мітинг проросійських активістів, які бажають допомоги від Росії, а також референдуму про федералізацію.

Від однієї до двох тисяч мітингувальників викрикували: «Росія!», «Федералізація», «Референдум», «Росія, Україна і Білорусь – триєдина свята Русь».

Від стін облдержадміністрації людей відтісняла щільним кордоном міліція зі щитами, в повному обмундируванні.

Під час мітингу до учасників вийшов помічник голови облдержадміністрації й запропонував демонстрантам зустріч із очільником Харківщини.

Уже в малій залі ОДА представники проросійських громадських організацій виклали керівникові області Ігореві Балуті свої вимоги.

Вони, зокрема, прагнуть призначення референдуму з питаннями про федералізацію України і надання російській мові статусу державної.

Крім того, вони вимагають, щоб «опозиція» найближчим часом знов сіла за стіл переговорів із «законною владою» – нова влада, на їхню думку, «нелегітимна».

Інші вимоги стосуються своєчасної виплати пенсій та зарплат, скликання позачергової сесії Харківської обласної ради чи призначення при обласній адміністрації органу громадського контролю, який брав би участь, зокрема, і в формуванні бюджету.

Ігор Балута наголосив представникам мітингувальників, що не збирається обговорювати з ними питання «нелегітимності» влади. Також для нього неприйнятне питання федералізації.

З ініціативною групою керівник області зустрічатиметься і завтра. До обговорення проблем, які порушують активісти, Ігор Балута збирається долучити юристів ОДА.

«Наразі головне – знизити цей рівень протистояння в суспільстві. Якщо ми будемо підігрівати, то це буде розігрування карти східного сусіда», – сказав Ігор Балута Радіо Свобода.

Він не зміг уточнити, чи брали в сьогоднішньому мітингу участь мешканці Росії, яких запрошували приїздити на масові заходи до України в соціальних мережах.
XS
SM
MD
LG