Доступність посилання

ТОП новини

Агресія Путіна в Україні змусила Захід прокинутися (огляд преси)


Київ – Україна змусила Захід прокинутися. І хоча західні уряди все ще дуже обережні у стримуванні Росії, але, як переконує газета «День», уже менш наївні, ніж це було ще п’ять-сім років тому, коли російські війська окупували частину Грузії. Тоді Захід не довів справу до кінця. Забув про Грузію. Забув про потенційні загрози. Безкарність породила вседозволеність. Видання пише, що Путін розв’язав війну не з Україною, але з усім довірливим, часом байдужим і неуважним західним світом. Сьогодні на Заході, чи не вперше за всі 15 років Володимира Путіна у владі, прозріли. Такого лицемірства, певно, не бачили старожили західних демократій, які ще пам’ятають часи Холодної війни. Агресія проти України, засідання Ради безпеки ООН, прес-конференція російського президента – усе це просякнуте підтасовкою фактів, зневагою, брехнею, прагненням домінувати, повчати. Головна перевага України якраз і полягає в тому, що Захід має вже менше ілюзій, наголошує видання.

Чи достатньою є реакція Києва на військову агресію Росію в Криму? Наскільки правильною є кадрова політика нової влади в безпековій сфері? На думку експерта газети «День», Києвом був обраний найоптимальніший варіант – тактика українських військових. Дуже важливо, що українські командири в Криму змогли професійно оцінити цю ситуацію і обрати найкращу тактику – стримання агресора. Завдяки витримці українських командирів і військовослужбовців «План «А» був зірваний.

«Розуміючи, що якщо в однієї зі сторін здадуть нерви, то може статися невиправне, ми стали живим щитом між нашими хлопцями і тими, хто заблокував військову частину», – розповідає в газеті «Факти» дружина українського військовослужбовця. Докладніше про те, що відбувається біля військових частин у Криму, йдеться у рубриці «Подробиці».

Несподівані результати першого президентського рейтингу після відставки Януковича публікує газета «Україна молода». Лідером електоральних симпатій виявився позафракційний народний депутат Петро Порошенко, якого підтримує 21,2% українців. Другу позицію займає лідер партії та фракції УДАР Віталій Кличко – 14,6%, третю – звільнена з-за ґрат лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко – 9,7%. Імовірного висуванця минулої влади, депутата від Партії регіонів Сергія Тігіпка підтримали б 7,1% виборців. Про симпатії до інших політиків очима соціологів ідеться в статті «Новий лідер симпатій – Порошенко?».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG