Доступність посилання

ТОП новини

Естонія в підслуханій розмові не заявляла про «снайперів від опозиції» в Києві – міністр


Міністр закордонних справ Естонії Урмас Пает підтвердив у середу достовірність запису його телефонної розмови з верховним представником ЄС із закордонних справ Катрін Аштон про Україну, який був оприлюднений в інтернеті раніше того дня.

Але, наголосив він на прес-конференції, сказані ним слова, що за снайперами, які вбивали людей під час протистояння в Києві, могли стояти люди з нової української владної коаліції, були переказом однієї з чуток, які лунали тими днями в Києві. В розмові, що відбулася ще 26 лютого, коли міністр був у Києві, він переказував те, що почув попереднього дня від координатора медслужби Майдану лікаря Ольги Богомолець, сказав міністр.

За тими його словами, лікар сказала йому, що загиблих і демонстрантів, і правоохоронців убили, найімовірніше, ті самі снайпери, що видно за «почерком» поранень і типом куль, і що існує думка, що за снайперами стояла не попередня влада, а хтось із нової коаліції.

При цьому Пает звернув увагу, що перехоплену розмову виклали лише нині, через тиждень після неї, коли новий уряд України почав працювати.

Із іншого боку, Богомолець сказала журналістам, що не говорила такого естонському міністрові, бо взагалі не бачила тіл убитих правоохоронців і не могла оцінити їхніх поранень. Вона також заявила, що так само не висловлювала припущень щодо належності снайперів, бо не має з цього приводу ніяких фактів.

Запис підслуханої розмови Паета з Аштон, оприлюднений у середу, відразу широко підхопили російські засоби інформації, при цьому трактуючи слова естонського міністра так, ніби це він сам стверджував про належність снайперів до сил нового українського уряду.
XS
SM
MD
LG