Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз визначається з санкціями проти Москви


Катрін Аштон
Катрін Аштон

Глави держав та урядів Європейського союзу сьогодні проводять надзвичайний саміт для обговорення дій у відповідь на загострення кризи в Україні, де російські війська окупували ключові позиції на Кримському півострові. Очікують, що Євросоюз може погодити запровадження санкцій стосовно Росії, від якої вимагають виведення військ і припинення погроз Україні. Cеред 28 країн ЄС є різні погляди на санкції, але панує фактична згода стосовно осуду Москви.

Державний секретар США Джон Керрі досі виступав із найрішучішими заявами про необхідність однозначних кроків, аби президент Путін зрозумів, що Захід говорить з ним серйозно. Президент США Барак Обама наполягає, що Москва повинна знати, що її дії матимуть «ціну».

Європейський союз досі був менш однозначний у тому, наскільки жорстко діяти, проте саме європейці можуть тримати найбільші важелі можливого тиску на Москву. Європа є одним з найбільших торговельних партнерів Росії та інвесторів у російську економіку. Кордони низки країн ЄС у балтійському регіоні є також кордонами з Росією.

Катрін Аштон координує зовнішню політику Євросоюзу. Вона чітко говорить про агресію Росії в Україні, яку треба зупинити. «У разі відсутності кроків Росії у бік деескалації ЄС визначиться з тим, які будуть наслідки для двосторонніх взаємин між Європейським Союзом та Росією. Ми говоримо про зупинення переговорів про візовий режим, і ми будемо розглядати інші цілеспрямовані заходи», – сказала Катрін Аштон, і саме у четвер у Брюсселі очікують оголошення конкретних заходів, які більш відверті політики у Європі називають санкціями.

Ми говоримо про зупинення переговорів про візовий режим, і ми будемо розглядати інші цілеспрямовані заходи
Катрін Аштон

Найдемонстративнішими для Росії були б обмеження на права російських посадовців вільно їздити у Європу, а найболіснішими, можливо, економічні чи фінансові санкції.

Але тут згоди між європейськими партнерами нараз нема не лише тому, що немає гарантій дієвості санкцій, але й тому, що вони можуть мати негативні наслідки і для європейської економіки.

Таємні документи

Британський міністр Вільям Гейґ був змушений цього тижня червоніти за свій уряд, бо фотографії паперів у руках одного з працівників кабінету міністрів виявили, що Лондон дуже стурбований тим, щоб, наприклад, фінансові санкції проти Росії не мали негативних наслідків для лондонського Сіті. Деякі банки й установи залежать від потоків російських грошей.

Проте Гейґ заявив у парламенті, що поспішати з висновками про дії Лондона зарано.

«Я хочу, щоб було добре зрозуміло, що будь-що написане в одному з документів, який приготував один із посадовців, зовсім не вказує на те, які рішення схвалить уряд. Варіанти наших дій у цьому напрямку залишаються відкритими», – запевнив британський міністр.

Британія – одна з ключових держав ЄС через статус члена Ради безпеки ООН та близькість зі Сполученими Штатами, але навіть у Лондоні визнають, що одним з вирішальних голосів у Брюсселі буде голос Анґели Меркель, канцлера Німеччини – найбільшого торговельного партнера Росії у Європі. Меркель досі говорила про осуд дій Росії, але не висловлювалася про можливі санкції стосовно Путіна.

Менш вагомі, але не менш рішучі будуть керівники деяких країн Східної Європи та Балтії, які мають дуже переконливий і свіжий історичний досвід того, наскільки серйозною загрозою для миру можуть бути зазіхання Москви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG