Доступність посилання

ТОП новини

Криза у Криму є проблемою не лише України й Росії, а й цілої Європи – Яценюк


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляє, що криза у Криму є проблемою не виключно України й Росії, а й усієї Європи. Сьогодні в Брюсселі після зустрічі з президентом Європейського парламенту Мартіном Шульцом Яценюк також закликав російську сторону терміново повернути війська до місць постійної дислокації.

«Це не лише українсько-російська криза. Це криза усієї Європи. І нам потрібно діяти конструктивно, і розуміти, що це наша спільна відповідальність», – сказав український прем’єр.

Глава українського уряду запевнив президента Європейського парламенту Мартіна Шульца у прихильності української сторони політичному вирішенню ситуації. «Ми терміново маємо розв’язати цю проблему й ми готові знайти рішення разом зі США, ООН, Росією з українською участю. Ми просили Росію відповісти, чи готова вона зберегти мир і стабільність у Європі або ж вона готова продовжувати провокації та напруження в наших двосторонніх і багатосторонніх відносинах», – заявив він.

Яценюк переконаний, що відповідальність за вирішення кризи лежить на Росії. «Це від Росії залежить, чи готові вони до справжньої дискусії про стабілізацію ситуації», – сказав глава українського уряду.

Зі свого боку, президент Європарламенту дав публічні гарантії українському народу підтримувати мирне й демократичне майбутнє країни.

«Я гарантую вам, що цей парламент завжди був на боці вільної, демократичної, самосвідомої української нації, і я даю вам публічні запевнення, що ми стоїмо за вами та вашим урядом, ми підтримуємо мирне й демократичне майбутнє вашої країни», – заявив Шульц.

За словами президента Європарламенту, під час зустрічі, яка відбулася за участю представників усіх політичних груп, обговорювалося питання про те, що можна зробити у Брюсселі. «Ми сподіваємося, що 11 мільярдів євро (фінансової допомоги Україні з боку ЄС – ред.) буде надано негайно, тому що необхідно терміново створити для уряду можливість діяти, підтримуючи своїх громадян, діяти, щоб країна змогла вижити в цій надзвичайно важкій ситуації, вижити політично, економічно та соціально», – наголосив Шульц.

Він також вважає, що ЄС має бути гарантом української територіальної цілісності та суверенітету. Також Шульц висловився на підтримку «цільових санкцій».

Президент Європарламенту знову висловив занепокоєння у зв’язку з «тривалими провокаціями в Криму», а також розчарування фактом відмови Росії від зустрічі в рамках консультацій підписантів Будапештського договору.
XS
SM
MD
LG