Доступність посилання

ТОП новини

Білоруські українці і росіяни засмучені війною за Крим


«Ми дивимося на події з сумом і жалем. Російська діаспора в Білорусі просякнута ментальністю спокою та розсудливості. Ми за те, щоб вирішувати всі питання угодами», – заявив Радіо Свобода Іван Корда, голова Білоруського громадського об’єднання «Русь».

«Але ми дивимося телеканали... Складається враження, що протистояння почали радикальні елементи, які прийшли з західних регіонів України. Все почалося з Майдану і насильницьких дій на ньому. Зараз ці події перекидаються на інші регіони України. А дії російської діаспори в Україні – це точна реакція на насильство. Причина – переслідування за мовним фактором. Було дуже нерозумно, коли Верховна Рада проголосувала за скасування закону про мови», – каже Корда.

Відповідаючи на питання, чому офіційний Мінськ не підтримав жодну зі сторін конфлікту, голова Білоруського громадського об’єднання «Русь» заявив: «Керівництво Білорусі не відокремлює себе від білоруського народу, в ментальності якого витримка. Керівництво Білорусі публічно не підтримує Росію, щоб не розпалювати пристрасті».

Віктор Гутовський, керівник Білоруського громадського об’єднання українців «Варта», заявив Свободі, що представники діаспори стурбовані протистоянням у Криму.

«Ми проти силових рішень цих проблем. Непорушність кордонів України була гарантована європейськими державами, США і Росією, коли Україна передавала ядерну зброю. І ми хочемо, щоб ці угоди і гарантії були виконані європейськими країнами, Америкою і Росією».

Ми проти російських військ. Крим – це територія суверенної України
Віктор Гутовський
«Ми проти російських військ на території України. А Крим сьогодні – це територія суверенної України», – зазначає керівник «Варти».

«Білорусь не підтримує Росію у справі окупації України, так, як колись не підтримала Російську Федерацію у справі окупації Грузії. Але білоруське керівництво мовчить, тому що воно входить у союз із Росією. І тому не хочуть псувати відносини з Росією», – вважає Віктор Гутовський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG