Доступність посилання

ТОП новини

Українська меншина Криму просить захисту світової спільноти


Всекримська українська рада (ВУР), створена на початку тижня в Сімферополі, закликала світові спільноту захистити етнічну українську меншину Криму, забезпечити її «вільні права на життя в демократичні правовій країні». Про це мовиться в заяві Ради, переданій Радіо Свобода.

У документі зазначається, що українці Криму вкрай занепокоєні суспільно-політичною ситуацією на півострові.

«Сьогодні ми вже не можемо розмовляти на вулицях українською, ми не можемо протистояти бандформуванням, що вільно пересуваються вулицями міст. Як нам спокійно спостерігати, коли вулицями вільно ходять іноземні солдати зі зброєю в руках? Діти і дружини військовослужбовців в паніці, переживають за життя рідних. Багато родин змушені покидати власні домівки, щоб зберегти життя. Йдуть прямі погрози нашим людям, ведеться агресивна інформаційна війна проти українців, нехтуються права людини», – мовиться у документі.

Автори звернення до міжнародних організацій та урядів зарубіжних країн від імені українського населення Криму підтримали заяву Меджлісу кримськотатарського народу про необхідність введення на півострів міжнародного миротворчого контингенту ООН.

«Йдеться про життя і безпеку людей, які перебувають у Криму. Необхідно зупинити військову агресію з боку Російської Федерації, захистити людей і цілісність нашої держави», – закликає Всекримська українська рада.

Особи без розпізнавальних знаків, які мають у своєму розпорядженні сучасну російську зброю, вже близько тижня блокують українські військові частини. Разом із ними діють так звані «сили самооборони Криму», які нападають на людей з українською символікою і журналістів.

Сьогодні за підсумками свого візиту до Криму верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Турс заявила про загрозу, яка існує для української і кримськотатарської громад півострова.
XS
SM
MD
LG